Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Τη διερεύνηση της υπόθεσης των μυστικών φυλακών της CIA στη Λιθουανία ζητά η Διεθνής Αμνηστία

Από το ιστολόγιο http://www.newpost.gr/

Τη διερεύνηση της υπόθεσης των μυστικών φυλακών της CIA στη Λιθουανία ζητά η Διεθνής Αμνηστία
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα τη Λιθουανία να ανοίξει ξανά την έρευνα για τις μυστικές φυλακές της CIA, που φέρονται να υπήρχαν στο έδαφός της για υπόπτους της αλ Κάιντα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν νέα στοιχεία.

Οι εισαγγελείς πρέπει "να ανοίξουν επειγόντως την έρευνα", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Τζούλια Χαλ της Διεθνούς Αμνηστίας. "(Η έρευνα) πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, αποτελεσματική, ανεξάρτητη, αμερόληπτη και να ακούσει τα φερόμενα ως θύματα", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και τη μη κυβερνητική οργάνωση Reprieve που μάχεται κατά της θανατικής ποινής, ο Παλαιστίνιος Αμπού Ζουμπέιντα φέρεται να έφτασε στη Λιθουανία το 2005 με μία πτήση από το Μαρόκο και να φυλακίστηκε σε μία μυστική τοποθεσία.

Ο Ζουμπέιντα συνελήφθη στο Πακιστάν το 2002 και θεωρείται από τις ΗΠΑ ως ο τρίτος τη τάξει στην αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του κρατήθηκε στην Ταϊλάνδη, την Πολωνία, το Μαρόκο και τη Λιθουανία προτού μεταφερθεί στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα τον Σεπτέμβριο του 2006.

Νωρίτερα σήμερα λιθουανοί εισαγγελείς είχαν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να ξανανοίξουν την έρευνα, όμως υπογράμμισαν ότι χρειάζονται απτές αποδείξεις.

"Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με την ενδεχόμενη ύπαρξη παράνομων κέντρων κράτησης στη Λιθουανία", δήλωσε ο αντιεισαγγελέας Ντάριους Ραουλουσάιτις σε ανακοίνωσή του.

Τον προηγούμενο Ιανουάριο η λιθουανική εισαγγελία είχε βάλει στο αρχείο την έρευνα εναντίον τριών πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, οι οποίοι ήταν ύποπτοι για κατάχρηση εξουσίας σε μία υπόθεση που αφορούσε την εγκατάσταση μυστικών φυλακών της CIA στη Λιθουανία. Οι εισαγγελείς είχαν επικαλεστεί την έλλειψη επαρκών στοιχείων και την παραγραφή των αδικημάτων.

Μία κοινοβουλευτική επιτροπή είχε καταλήξει τον Δεκέμβριο του 2009 στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη τέτοιων φυλακών στη Λιθουανία μεταξύ του 2003 και του 2006 ήταν "πιθανή".

Η επιτροπή επεσήμανε εξάλλου ότι αν και έχουν καταγραφεί στο Βίλνιους δύο πτήσεις που συνδέονται με τη CIA το 2003 και το 2005 και ακόμη τρεις στην Παλάνγκα το 2005 και το 2006, είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί αν μετέφεραν κρατούμενους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η Λιθουανία ενδέχεται να δέχθηκε να δημιουργηθούν μυστικές αμερικανικές φυλακές στο έδαφός της για να ευχαριστήσει τον τότε αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους για την υποστήριξη που πρόσφερε στη χώρα ώστε αυτή να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ το 2004.

Στο μεταξύ στις αρχές Σεπτεμβρίου ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης υπεύθυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Τόμας Χάμαρμπεργκ ζήτησε από τη Λιθουανία, αλλά και την Πολωνία και τη Ρουμανία, να εξηγήσουν την ύπαρξη στο έδαφός τους "μαύρων τοποθεσιών" της CIA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου