Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Aνησυχία της KFOR για την αποστολή δικαστών στο βόρειο Κόσοβο

Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.gr/


Ανησυχία του διοικητή της KFOR για την αναγγελία Χ. Θάτσι ότι θα αποσταλούν δικαστές από την Πρίστινα στο βορρά.
Ο διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) Έρχαρντ Ντρεβς εξέφρασε ανησυχία για την αναγγελία του πρωθυπουργού του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι ότι σύντομα θα αποσταλούν από την Πρίστινα Αλβανοί δικαστές για να στελεχώσουν υπηρεσίες στο βόρειο Κόσοβο.



Ο Γερμανός στρατηγός δήλωσε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες αναταραχές στην περιοχή.
Οι Σέρβοι δεν θα αποδεχθούν τους Αλβανούς δικαστές στο βόρειο Κόσοβο, όπως ανήγγειλε την Τρίτη ο κ. Θάτσι, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Αυστρίας Νόρμπερτ Νταραμπός, στην Πρίστινα, εκτίμησε ο διοικητής της KFOR, σε δηλώσεις του σε Αυστριακούς δημοσιογράφους.
Τότε ενδέχεται να δημιουργηθούν πολύ σοβαρότερες αναταραχές, ανέφερε ο στρατηγός Ντρεβς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Βιέννης «Die Presse» (Ντι Πρέσε).
Ο διοικητής της KFOR σημείωσε ότι τα πρόσφατα επεισόδια στη διάβαση Γιάρινιε στο βόρειο Κόσοβο προκλήθηκαν «από μικρή ομάδα, έτοιμων για βία, μασκοφόρων εγκληματιών». Όταν ήρθαν εκείνοι, οι υπόλοιποι φιλειρηνικοί διαδηλωτές αποσύρθηκαν, υπογράμμισε.
«Τα γεγονότα στη διάβαση Γιάρινιε αποδεικνύουν πόσο σημαντική ήταν για τους Σέρβους η παράνομη διακίνηση προϊόντων», ανέφερε ο Γερμανός στρατηγός.
Στο δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας σημειώνεται ότι η KFOR απέκλεισε το δρόμο κοντά στη διάβαση Γιάρινιε, στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου-Σερβίας και ότι στη συνέχεια η ένταση κλιμακώθηκε, όταν Σέρβοι προσπάθησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό.
Ένας Σέρβος, σύμφωνα με την KFOR, επιχείρησε να πάρει το όπλο Αμερικανού στρατιώτη κι εκείνος άνοιξε πυρ με πραγματικά πυρά, αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο οποίο γίνεται επίκληση κύκλων της ειρηνευτικής δύναμης.
Στη συνέχεια, οι Σέρβοι έριξαν αυτοσχέδια εκρηκτικά και οι στρατιώτες της KFOR απάντησαν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.
Ο διοικητής της KFOR είπε ότι δεν αναμένει σύντομα αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και μαζί με τον αναπληρωτή του, Αυστριακό ταξίαρχο Γιόχαν Λούιφ μιλούν για «παιχνίδι γάτας και ποντικών», στο οποίο οι Σέρβοι θέλουν να οδηγήσουν τους στρατιώτες της KFOR.
«Φυσικά και μπορούμε να απομακρύνουμε τα οδοφράγματα, αλλά αμέσως θα στήσουν καινούρια», είπε στρατηγός Ντρεβς και ανέφερε ότι η KFOR πρέπει να αναλάβει δράση μόνο σε περιπτώσεις σοβαρής απειλής της ασφάλειας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου