Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΗΠΑ

Από το ιστολόγιο http://www.trt.net.tr/
Διεύρυνση των πεδίων οικονομικής συνεργασίας ο απώτερος σκοπός της επιτροπής
Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής οι οποίες έθεσαν σε λειτουργία νέους μηχανισμούς συνεργασίας στους τομείς άμυνας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας παρακάθισαν αυτή τη φορά στο τραπέζι στο πλαίσιο της συνεδρίασης  Επιτροπής Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης.



Η έβδομη των συνεδριάσεων της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στην Ankara.
Ο απώτερος σκοπός είναι η διεύρυνση των πεδίων οικονομικής συνεργασίας.
Η Επιτροπής Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής συγκαλείται τακτικά από το 2002 μέχρι σήμερα.
Φέτος στη συνεδρίαση της επιτροπής συμπροέδρευαν ο βοηθός υφυπουργού στο Υπουργείο Εξωτερικών πρεσβευτής Selim Yenel και ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Ενέργειας, και Επιχειρηματικότητας Χοσέ Φερνάντεζ.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν αυτά που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη των αμοιβαίων οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.
Αποφασίστηκε επίσης να δημιουργηθούν νέα πεδία συνεργασίας που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της İstanbul σε ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο.
Εκτός αυτού συμφωνήθηκε επίσης η υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος για την πιο αποδοτική χρήση την ενέργειας στην İzmir. Η Αμερική και η Τουρκία θα αναπτύξουν τις συνεργασίες και με τις τρίτες χώρες. Το Δεκέμβριο στην İstanbul αναμένεται να συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής Επιχειρηματικότητας μεταξύ των δυο χωρών.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης συζητήθηκε και η συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου