Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Θέλουν να προλάβουν τις διαρροές



Aπό το zougla.gr 

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα επιτελεία των δύο κομμάτων, ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ., προκειμένου να προλάβουν τυχόν διαρροές, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για την «έγκριση» της μεταβατικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, τόσο στο εσωτερικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο και της Ν.Δ. επικρατεί αναβρασμός, με στελέχη να θέτουν θέμα ηγεσίας στο κόμμα και επαναπροσδιορισμού της πολιτικής και ιδεολογικής ταυτότητας του κινήματος. Λάδι στη φωτιά της εσωστρέφειας έριξε ο Αντώνης Σαμαράς, με την εντολή διαγραφής από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας του πρώην υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη, που μίλησε για «ακροδεξιά σταγονίδια που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της Ν.Δ.» και τα οποία αντιδρούν στη συνεργασία. Η προσπάθεια αυτή… να «κλείσει το μάτι» στη λαϊκή δεξιά δεν επέφερε την πλήρη ηρεμία, με τον Αντώνη Σαμαρά να στέλνει μηνύματα, επιχειρώντας να κρατήσει τα συνδικαλιστικά και μεσαία στελέχη στους κόλπους του κόμματος.

Ο «πονοκέφαλος» καλά κρατεί, καθώς ο βουλευτής Πάνος Καμμένος επιμένει στην αρχική του απόφαση, δηλαδή στη μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Ενόσω συνεχίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, πολλά κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανοίγουν τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα στο κίνημα, μόλις λίγες ημέρες έπειτα από την αποχώρηση του κ. Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και τη μετακόμισή του στην Ιπποκράτους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Παπανδρέου θέλησε χθες να υπογραμμίσει ότι παραμένει πολιτικά ενεργός, συγκαλώντας σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών και αναπληρωτών υπουργών που μετέχουν στη νέα κυβέρνηση - επί της ουσίας, ένα άτυπο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρόεδρο της Κ.Ο. και του κόμματος - κάτι που έκανε πάντως την προηγούμενη ημέρα και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης.

Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις των περισσοτέρων, ο κ. Παπανδρέου πολύ σύντομα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον χρονικό ορίζοντα και το πλαίσιο των εξελίξεων για τις εξελίξεις στην ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Από τις προγραμματικές... στην ψήφο εμπιστοσύνης

Σε συστράτευση για την παραμονή στο ευρώ κάλεσε τον λαό ο εντολοδόχος πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, με την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι η χώρα θα βγει από το τούνελ το 2015.

«Μόνος μου δεν μπορώ να διεκπεραιώσω αυτό το έργο» τόνισε στη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων, λέγοντας ότι «παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζονται όταν ενώνονται όλες οι δυνάμεις του έθνους».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως κυβέρνηση συνεργασίας αντί μεταβατική και «γέφυρα» αντί «παρανθέσεως». Ειδικότερα, στις άμεσες ενέργειες της νέας κυβέρνησης ανέφερε την απορρόφηση 14 δισεκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ για την ολοκλήρωση μεγάλων έργων και την ενίσχυση των επιχειρήσεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, ώστε να μειωθεί η ανεργία, την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και της εφεδρείας και τέλος τη μείωση του ελλείμματος.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο, Τετάρτη, με τη σχετική ονομαστική ψηφοφορία. Βάσει της εισήγησης του προέδρου της Βουλής, η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Τετάρτης, ωστόσο ο Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Το θέμα αναμένεται να διευκρινιστεί σήμερα.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου