Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ
20/12/2011
 Ο κ. Oliver Ivanović, κρατικός γραμματέας στην έδρα του σερβικού Υπουργείου για το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας και η Πρίστινα πρέπει να αποδεχτούν τη ρεαλιστικότητα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, δηλαδή ότι εκεί υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο σερβικοί θεσμοί, ότι για αυτούς τους θεσμούς δεν υπάρχει άλλη, εναλλακτική λύση, και ότι οι εν λόγω θεσμοί δεν πρόκειται να καταργηθούν. Σχολιάζοντας το αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκέλα Μέρκελ να καταργηθούν αυτοί οι θεσμοί, τους οποίους η ίδια αποκάλεσε «παράλληλους», ο κ. Ivanović δήλωσε για το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ότι η Σερβία έχει υποχρέωση, σε συνάφεια με τις ρυθμίσεις του ισχύοντος Συντάγματός της, να παράσχει στους πολίτες της τις ανάλογες υπηρεσίες, και ότι ακριβώς για αυτό οι θεσμοί από τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των κοινωνικών παροχών δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σαν παράλληλοι θεσμοί. «Εκτός αυτού, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δεν υπάρχουν άλλοι θεσμοί παρά μόνο σερβικοί, δηλ. Θεσμοί του κράτους της Σερβίας»,- εξήγησε ο κ. Ivanović, και πρόσθεσε πως αυτοί οι θεσμοί είναι νόμιμοι, καθώς και ότι η Σερβία δεν μπορεί να αγνοήσει τα δικά της συμφέροντα.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΣΙΒΕΤΚΟΒΙΤΣ
20/12/2011
 Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Mirko Cvetković, δήλωσε ότι το έλλειμμα του Προϋπολογισμού της χώρας για το προσεχές έτος αποτελεί κύριο δημοσιονομικό μέτρο για την καταπολέμηση της κρίσης, καθώς και ότι αυτό το έλλειμμα θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή επενδύσεων στα έργα Υποδομής και για την παραπέρα προώθηση της παραγωγής. Επιπλέον, ο κ. Cvetković δήλωσε, μετά την ομιλία του προς τα μέλη του Αμερικανικού Οικονομικού Επιμελητηρίου, ότι στην κατάσταση κατά την οποία υπάρχει φόβος από ύφεση, την καλύτερη απάντηση αποτελεί το έλλειμμα του Προϋπολογισμού. «Η Κυβέρνησης της Σερβίας κατάφερε να διατηρήσει, κατά το τρέχον έτος, τη μακροοικονομική σταθερότητα, και επίσης αναμένεται ότι για φέτος το ποσοστό αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης θα γίνει 2 τοις εκατό, και το ποσοστό πληθωρισμού θα γίνει οκτώ τοις εκατό ή κάτι περισσότερο»,- δήλωσε ο κ. Cvetković. Στη συνέχεια ο ίδιος ανέφερε ότι και κατά το προσεχές έτος θα συνεχιστεί και παραπέρα η πολιτική της χώρας, που αποσκοπεί στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή η ευρωπαϊκή προοπτική τηες χώρας μας σημαίνει και ένα καλύτερο αύριο για όλους τους πολίτες μας, καθώς και στην παραπέρα διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Σερβίας. «Στο οικονομικό πεδίο είναι σίγουρο ότι θα έχουμε τη μετάδοση της παγκόσμιας κρίσης και στη Σερβία, και για το προσεχές έτος αναμένουμε αύξηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης κατά 1,5 τοις εκατό»,- τόνισε, στο τέλος, ο Σέρβος πρωθυπουργός.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΒΙΤΣΑ ΝΤΑΤΣΙΤΣ
20/12/2011
 Ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, κ. Ivica Dačić, δήλωσε ότι το δίλημμα, δηλαδή ‘αν η Σερβία πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε να συνεχίσει τον αγώνα για την παραπέρα διαφύλαξη του Κοσσυφοπεδίου εντός των ορίων της Σερβίας’ αποτελεί «ερώτημα για τον Χάμλετ», καθώς και ότι το ερώτημα αυτό συνεπάγεται και κάτι που δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο, και που ονομάζεται ‘δυνατή Σερβία’. «Στόχο μας αποτελεί να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την Υποδομή μας και να ακολουθούμε τα εςυρωπαϊκά πρότυπα, άσχετα από την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η Σερβία, και άσχετα από το στάτους της»,- τόνισε ο κ. Dačić. Μετά την υποπγραφή της Συμφωνίας συνεργασίας με τον υπουργό Υποδομών, κύριο Milutin Mrkonjić, και με τον διευθυντή της Δημόσιας Επιχείρησης «Αυτοκινητόδρομοι της Σερβίας», κύριο Zoran Drobnjak, που ρυθμίζει τα αμοιβαία δικαιώματα και τις υποχρεώσεις με σκοπό την εξασφάλιση μιας αποτελεσματικής διαχείρισης των μεταφορών και την παραπέρα προώθηση της ασφάλειας των συγκοινωνιών στους κρατικούς αυτοκινητόδρομους (όπως είναι, για παράδειγμα, ο Διάδρομος 10), ο κ. Dačić είπε πως αναμένει ότι οι εκλογές στη Σερβία θα προκηρυχτούν για το μήνα Μάϊο του προσεχούς έτους.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΦΗΛΕ
20/12/2011
 Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπεύθυνος για θέματα παραπέρα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Štefan File, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απόλυτα καθηλωμένη προς την ιδέα για την παραπέρα διεύρυνσή της, καθώς και ότι η Σερβία πορεύεται πάνω σε καλό δρόμο να αποκτήσει, το Μάρτιο του προσεχούς έτους, το καθεστώς υποψήφιας χώρας εάν η ίδια σημειώσει παραπέρα πρόοδο στο διάλογο με την Πρίστινα για ζητήματα πρακτικής φύσεως, χωρίς την τήρηση οποιωνδήποτε νέων όρων. «Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένουν από τη Σερβία να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα που έχουν σημειωθεί ως τώρα στο διάλογο με την Πρίστινα, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας για την εκπροσώπηση του Κοσόβου στην παραπέρα ανάπτυξη περιφερειακής συνεργασίας, με σκοπό να εγκριθεί σύντομα στη Σερβία το καθεστώς υποψήφιας χώρας»,- δήλωσε ο κ. File στη συνέντευξη για την ημερήσια εφημερίδα VEČERNJE NOVOSTI του Βελιγραδίου. O ίδιος πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σε θέση, ούτε πάλι η ίδια έχει την πρόθεση να επιβάλει στη Σερβία, σαν όρο, την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛΟΒΙΤΣ
20/12/2011
 Ο προϊστάμενος του Γραφείου της Κυβέρνησης της Σερβίας, υπεύθυνου για τις σχέσεις με τα ΜΜΕ, κ. Milivoje Mihajlović, δήλωσε πως καινοτομία την οποία εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψής της στο Κόσοβο αποτελούν νέα αιτήματα που τέθηκαν ενώπιον της Πρίστινας, ενώ όσον αφορά τα αιτήματα που τέθηκαν ενώπιον του Βελιγραδίου, αυτά μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε σαν ήδη γνωστά αιτήματα, τα οποία μόνο επαναλαμβάνονται. «Η Merkel διεμήνυσε ότι η Πρίστινα θα έπρεπε να συμβάλει για την επίτευξη φιλειρηνικής λύσης των συγκρούσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο»,- δήλωσε ο κ. Mihajlović για τη Ραδιοφωνία Τηλεόραση Σερβίας. Αναφερόμενος στη δήλωση της Merkel ότι η Σερβία θα έπρεπε να βρει τρόπο για την εξασφάλιση της ελευθερίας κυκλοφορίας, σαν κάτι που θα συμβάλει για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και ότι η Σερβία πρέπει να στρατευθεί ώστε να καταργηθούν, όπως είπε, «οι παράλληλοι θεσμοί» στο Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Mihajlović εκτίμησε ότι κάποια τυχόν κατάργηση των θεσμών του κράτους της Σερβίας στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου θα βοηθούσε και θα παρότρυνε ακόμα περισσότερο τα μέτρα εθνοκάθαρσης σε βάρος των εκεί Σέρβων, και ανέφερε πως οι εν λόγω θεσμοί εξελέγησαν με νόμιμο τρόπο. «Πρόκειται για θεσμούς που λειτουργούν κανονικά στα σερβικά περιβάλλοντα του βορείου Κοσσυφοπεδίου, και αυτοί οι θεσμοί υπάρχουν ακριβώς για να εξασφαλίσουν καλύτερη ζωή στους εκεί Σέρβους»,- υπέδειξε στο τέλος ο κ. Mihajlović. 

ΠΗΓΗ glassrbije

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου