Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ανταρσία βουλευτών για τα νέα μέτρα

Ανταρσία βουλευτών για τα νέα μέτρα
Του Κώστα Χαρδαβέλλα από το newsbomb

Την εικόνα πολιτικής «κουρελού» αναμένεται να έχει η Βουλή το βράδυ της ψηφοφορίας για τα νέα μέτρα της τρόικας που αποφασίστηκαν προχθές ση συνάντηση των τριών αρχηγών με τον πρωθυπουργό.
Αυτή τη στιγμή η κατάσταση που επικρατεί στα κόμματα με τα επιτελεία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό είναι η εξής:
Τα τρία κόμματα της Αριστεράς, οι ανεξάρτητοι από το ΠΑΣΟΚ και ο Γιάννης Δημαράς από το «Άρμα Πολιτών» θα ψηφίσουν ΟΧΙ στα μέτρα. Η Ντόρα Μπακογιάννη θα ψηφίσει ΝΑΙ.

Ο ΛΑΟΣ αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο ΝΑΙ ή στην ομαδική αποχώρηση κατά τη ψηφοφορία των μέτρων. Όλα θα εξαρτηθούν από μία μυστική δημοσκόπηση που κάνει αυτές τις ημέρες ο ΛΑΟΣ για να διαπιστώσει πώς θα αντιδράσει το εκλογικό σώμα στο ΝΑΙ ή το ΟΧΙ με αποχή από την ψηφοφορία των βουλευτών του, όταν τα μέτρα έρθουν στη Βουλή.
Η ΝΔ ίσως έχει το πιο αρραγές μέτωπο στη μάχη της ψηφοφορίας για τα μέτρα, χωρίς όμως να λείπουν και οι φωνές άρνησης για τα νέα μέτρα που προσπαθεί με κάθε μέσο να κλείσει και να ελέγξει το επιτελείο στη Λ. Συγγρού.
Ο πρόεδρος τη ΝΔ αν διαπιστώσει ότι κινδυνεύουν να εμφανιστούν 8-10 όχι (αυτό το νούμερο κουβεντιάζεται στη Συγγρού) τότε θα κατεβάσει πριν την ψηφοφορία στη Βουλή ζήτημα κομματικής πειθαρχίας με προειδοποίηση για άμεση διαγραφή βουλευτών που θα ψηφίσουν όχι.
Το μεγάλο πανηγύρι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ όπου είναι πολύ πιθανό ακόμα και το 1/3 των βουλευτών του να πουν ΟΧΙ στα μέτρα δημιουργώντας μείζον πολιτικό ζήτημα και θέμα παραμονής του Παπανδρέου στην ηγεσία του κινήματος.
Μέσα στο ΠΑΣΟΚ σίγουρα ΝΑΙ είναι μόνο οι υποστηρικτές Βενιζέλου - Παπανδρέου, ένα σύνολο 80-90 βουλευτών έναντι των 156 που διαθέτει αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ μετά τις αλλεπάλληλες ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών.
Οι διαφωνίες των βουλευτών εξελίσσονται σε μία ενδοπασοκική σύρραξη με άξονες σημαντικά στελέχη του κινήματος (Λούκα Κατσέλη, Βάσω Παπανδρέου, Χάρη Καστανίδη κ.α) με απρόβλεπτα αποτελέσματα, καθώς οι περισσότεροι από τους διαφωνούντες με τα μέτρα είναι βέβαιοι πλέον ότι δεν θα επανεκλεγούν άρα δεν έχουν κανέναν λόγο να φορτωθούν το σταυρό υιοθέτησης των αντιλαϊκών μέτρων της Τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου