Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Εκτονώθηκε η ένταση, ηρεμία στο κέντρο της Αθήνας Πετροπόλεμος, μολότοφ και χημικά στο Σύνταγμα

Επεισόδια σημειώθηκαν στο περιθώριο της κεντρικής απεργιακής συγκέντρωσης ενάντια στα προωθούμενα μέτρα με πετροπόλεμο, ρίψη μολότοφ και εκτεταμένη χρήση χημικών.

Η ένταση ξεκίνησε λίγο μετά τις 13:00, όταν ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες και ξύλα εναντίον των ΜΑΤ στη συμβολή Φιλελλήνων. Ακολούθησε ρίψη μολότοφ εναντίον των αστυνομικών στην οδό Μητροπόλεως.

Οι ταραξίες απωθήθηκαν από το σημείο και ακολούθησαν οδομαχίες στα στενά γύρω από την πλατεία Συντάγματος, αλλά και στα Προπύλαια, τόσο στην οδό Σταδίου όσο και στην Πανεπιστημίου.


Στο πλαίσιο της επιχείρησης έγιναν πολλές προσαγωγές, ενώ υπάρχουν και τραυματίες.

Στην πλατεία Συντάγματος βρίσκεται πλήθος κόσμου, που διαδηλώνει ενάντια στα προς ψήφιση μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του νέου μνημονίου. Το κάλεσμα των συνδικάτων βρήκε σε ικανοποιητικό βαθμό ανταπόκριση, καθώς στο σημείο υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 10.000 άτομα.

Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και από εκεί προχώρησε σε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας στην οδό Πειραιώς, το οποίο κατέλαβαν νωρίτερα μέλη του.

Στη συγκέντρωση παρέστη και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δήλωσε ότι «υπάρχει μόνο ένας δρόμος, η αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η διαγραφή του χρέους».

«Οδηγούν το λαό μας σε ολοκαύτωμα, ταπείνωση και εξαθλίωση και τη χώρα μας σε αφανισμό» είπε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης, που έδωσε το «παρών» στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

«Καλούμε» πρόσθεσε, «όλους και όλες σε παλλαϊκή εξέγερση, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε και να ανατρέψουμε τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ακροδεξιάς με την τρόικα και να τους «στείλουμε στα τσακίδια».

«Όταν οι πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές του ΔΝΤ και της τρόικας επιχειρούνται να γίνουν νόμοι του ελληνικού κράτους, με τη συμφωνία ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ΛΑΟΣ, τότε ο αγώνας του ελληνικού λαού για την αποτροπή των βάναυσων μέτρων αποτελεί πολιτική υποχρέωση και καθήκον», δήλωσε από την πλευρά του ο υπεύθυνος για θέματα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Λόγω των κινητοποιήσεων κλειστοί είναι οι κεντρικοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στην Υγεία, την Παιδεία, τις ΔΕΚΟ, μηχανικοί, τραπεζοϋπάλληλοι, νοσοκομειακοί γιατροί, εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, στα λιμάνια κ.ά.

Αιτία πολέμου για τα συνδικάτα είναι μεταξύ άλλων η απόρριψη της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, η μείωση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση της μετενέργειας των ΣΣΕ και η ακύρωση του ρόλου του ΟΜΕΔ.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ , η συμμετοχή στην απεργία είναι καθολική σε πολλούς εργασιακούς χώρους. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Συνομοσπονδία αντιδρά και απεργεί «για να αποκρούσει τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που επιβάλει η τρόικα στη χώρα και στους πολίτες οδηγώντας μας στη χρεοκοπία και την καταστροφή».

Τα συνδικάτα καλούν σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 11 το πρωί το Σάββατο και σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 5 το απόγευμα της Κυριακής.

 Σε διαρκή κινητοποίηση τα συνδικάτα

Σε συγκέντρωση έξω από την Βουλή την Κυριακή, «για να σταματήσει η προδοσία» και να μην ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση, καλούν τον ελληνικό λαό ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος, με κοινή δήλωσή τους.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου