Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Δασοπυρόσβεση με... νεροπίστολα

Δασοπυρόσβεση με... νεροπίστολα
«Ανοχύρωτος» ο κρατικός μηχανισμός εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου
Τα τελευταία χρόνια στην πρόληψη και στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών ισχύει, το κάθε πέρυσι και καλύτερα... Κι αυτό γιατί η οικονομική κρίση έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην "μάχη" με τις φλόγες και στην προστασία των δασών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος υπάρχει μείωση 15 % των κονδυλίων στο πυροσβεστικό σώμα, ενώ και στην πρόληψη των πυρκαγιών (π.χ. καθαρισμοί δασών, οικοπέδων, άνοιγμα δασικών δρόμων) τα κονδύλια έχουν πέσει στα 19 εκατομμύρια ευρώ, από τα 23 που είχαν εγκριθεί πέρυσι.
Και σαν να μην έφθανε αυτό, τα χρήματα αναμένεται να διατεθούν από το υπουργείο εσωτερικών στους δήμους, όπως και πέρυσι με μεγάλη καθυστέρηση, στο τέλος Ιουνίου - αρχές Ιουλίου, όταν δηλαδή, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών θα είναι ήδη μεγάλος και τα δάση θα θυμίζουν "πυριτιδαποθήκη", αφού τα ξηρά χόρτα θα έχουν φθάσει σε ύψος τα δύο μέτρα !

Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα

Στο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος υπάρχουν 1.900 λιγότεροι πυροσβέστες, συγκριτικά με πέρυσι, εκ των οποίων οι 1.500 είναι συμβασιούχοι και οι υπόλοιποι μόνιμοι οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν. Αυτό επιχειρησιακά σημαίνει 200 οχήματα λιγότερα ανά 8ωρο σε ολόκληρη την χώρα!
Όπως καταγγέλλουν μάλιστα συνδικαλιστές πυροσβέστες, αυτή την περίοδο, το 20 % των πυροσβεστικών οχημάτων έχει ακινητοποιηθεί λόγω μηχανικής βλάβης ή μη συντήρησης ! Είναι χαρακτηριστικό ότι η πυροσβεστική έχει να προμηθευτεί από το 2007 λάστιχα από διαγωνισμό και μέχρι τώρα η αλλαγή των ελαστικών στα οχήματα γινόταν μόνον από δωρεές !

Προβλήματα και στα εναέρια μέσα
Προβλήματα όμως υπάρχουν και στα εναέρια μέσα. Από τα 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα του πυροσβεστικού σώματος, στην φετινή αντιπυρική περίοδο αναμένεται να πετάξουν στην καλύτερη περίπτωση δύο, ένα σούπερ πούμα και ένα μπι - κέϊ, ενώ όσον αφορά τα ενοικιαζόμενα, μετά την εμπλοκή που υπήρξε λόγω εθνικής ασφάλειας, για τα 8 Τούρκικα ελικόπτερα που θα νοίκιαζε το υπουργείο προστασίας του πολίτη μέσω του Νατοϊκού οργανισμού ΝΑΜSA, υπάρχει καθυστέρηση και το θέμα θα λυθεί μετά τις εκλογές.
Αυτό σημαίνει δηλαδή, ότι τα πρώτα ενοικιαζόμενα ελικόπτερα θα ριχθούν στη μάχη της κατάσβεσης τέλος Ιουνίου ! Τέλος όσον αφορά τα καναντέρ εκεί το πρόβλημα είναι εδώ και χρόνια γνωστό. Ο "στόλος" της πολεμικής αεροπορίας είναι παλιός με μόνον 8 καναντέρ τύπου 415, από τα συνολικά 21 αεροσκάφη να είναι σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ τα υπόλοιπα καναντέρ 13 τύπου 215 συχνά να καθηλώνονται λόγω μηχανικής βλάβης ή καύσωνα !

ΠΗΓΗ newsbomb.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου