Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Σύσκεψη στο Μαξίμου για μέτρα 3 δισ. ευρώ

Κρίσιμη σύσκεψη του πρωθυπουργού και των δύο πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για τον καθορισμό μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών που θα συμμετέχει στη σύσκεψη επέστρεψε αργά χθες στην Αθήνα. Η συζήτηση για τα μέτρα άνοιξε επίσημα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου ο Γιάννης Στουρνάρας δέχθηκε τις πιέσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Οι δανειστές ζητούν επίμονα την υλοποίηση των μέτρων για το 2012 προκειμένου το πρόγραμμα να τεθεί και πάλι σε τροχιά και η Ελλάδα να πλησιάσει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στα 14,8 δισ. ευρώ για φέτος.


Το χρονικό περιθώριο για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις η κυβέρνηση είναι περιορισμένο και λήγει στις 24 Ιουλίου, όταν και αναμένεται να επιστρέψει το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα προκειμένου να συντάξει την έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία.

Τα μέτρα που είχαν ψηφιστεί τον Μάρτιο και εξετάζονται είναι:

• «Μαχαίρι» 12% στα ειδικά μισθολόγια (αστυνομικοί, δικαστικοί κλπ) προκειμένου να βρεθούν 205 εκατ. ευρώ
• Νέα περικοπή στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων που θα αποφέρει 200 εκατ. ευρώ
• Μειώσεις στις δαπάνες για εξοπλιστικά με στόχο την εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ
• Νέο «ψαλίδι» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για την ανεύρεση 386 εκατ. ευρώ
• Περικοπή της επιχορήγησης στον ΕΟΠΥΥ κατά 500 εκατ. ευρώ
• Περικοπή στα πολυτεκνικά επιδόματα ύψους 43 εκατ. ευρώ
• Νέα περιστολή στις δαπάνες για φάρμακα ύψους 576 εκατ. ευρώ

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανάψει το «πράσινο φως» για τα μέτρα που αφορούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και έχουν καθυστερήσει, όπως οι αποκρατικοποιήσεις. Ωστόσο, αναζητά ισοδύναμα, που να γίνουν αποδεκτά από τους εταίρους της Ελλάδας, για τα δημοσιονομικά μέτρα, όπως oι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει να ζητήσει τα μέτρα να εφαρμοστούν σε δόσεις και προβάλλει ως βασικό επιχείρημα στις Βρυξέλλες την βαθιά ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία.


ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου