Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Προβληματισμός στην κυβέρνηση απ'τις αμφισβητήσεις Βενιζέλου

Με δύο κινήσεις, δηλαδή το αίτημα για σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας και την δήλωση της Φώφης Γεννηματά ότι η γραμμή του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποτελέσει την επίσημη διαπραγματευτική στρατηγική της χώρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έλαβε σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Eurogroup.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο κ. Στουρνάρας -ούτε λίγο ούτε πολύ- κινήθηκε εκτός της προγραμματικής συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης αφού δεν ζήτησε να διασυνδεθεί η λήψη μέτρων με το αίτημα για επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Eurogroup για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%, προκάλεσε αντιδράσεις.

Στον απόηχο των εξελίξεων αυτών, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τους κυρίους Σαμαρά και Κουβέλη να συναντηθούν άμεσα προκειμένου να καθορίσουν την στρατηγική της διαπραγμάτευσης. Ενισχυτικά ήρθε η δήλωση της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κυρίας Φώφης Γεννηματά ότι πρέπει να αποτελέσουν την επίσημη στρατηγική της χώρας όσα είπε ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή "για τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης και την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, που ξεκινά από την εκτίμηση των νέων μακροοικονομικών δεδομένων και την ανάγκη να συμφωνηθεί η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία, ει δυνατόν και, πάντως, για όχι λιγότερα από δύο, έτη". Κατά την κυρία Γεννηματά "ένα τέτοιο συμφωνημένο πλαίσιο είναι απολύτως αναγκαίο, για να μπορέσουν να γίνουν με αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο όλα τα επιμέρους βήματα και για το τρέχον, αλλά και για τα επόμενα έτη".

Οι δηλώσεις αυτές του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν εκνευρισμό στην μεγαλύτερη κυβερνητική παράταξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της ΝΔ θεωρήθηκε ότι ο κ. Βενιζέλος αμφισβητεί την διαπραγματευτική τακτική.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεχόταν κριτική και από το εσωτερικό του κόμματός του. Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θύμιζαν ότι οι χειρισμοί του κ. Βενιζέλου -όταν ήταν υπουργός Οικονομικών- οδήγησαν στην απόφαση να επιβληθεί το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και συνολικά οδήγησαν τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και τελικώς στην καταβύθιση.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου