Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Η κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα - Τρόικας

Η πρώτη διαπραγμάτευση για τον κατάλογο των μέτρων που αφορούν τα 11,5 δισ. ευρώ ξεκίνησε στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της Τρόικας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει περικοπές οι οποίες θα πλήξουν τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Σϋμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι δε θα μειωθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ.


Σταϊκούρας: Δίκαιη κατανομή των βαρών

«Η κυβέρνηση, αυτή την κρίσιμη στιγμή, προσπαθεί να εξειδικεύσει μέτρα 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ποσοτικοποιηθεί και κοστολογηθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Πρόκειται για ένα πολύ βαρύ φορτίο και πρόθεση και ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης είναι το βάρος αυτό να κατανεμηθεί όσο πιο δίκαια γίνεται», δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα ειδικά μισθολόγια, για τα οποία υπενθύμισε ότι με βάση το πρόγραμμα της δανειακής σύμβασης θα έπρεπε να θεσπιστεί μείωση κατά μέσον όρο στο 10%. Προσέθεσε, όμως, ότι από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βούλησή της να διαπραγματευτεί τις μειώσεις αυτές με δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα, όπως η περικοπή από 10% έως 20% σε 20 κωδικούς του προϋπολογισμού.



Πριν από τη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις των μέτρων

Το μεγαλύτερο κομμάτι του παζλ που αφορά τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ φαίνεται πως ολοκληρώθηκε μετά τη νέα συνάντηση που είχαν χθες οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι. Ουσιαστικά η σύσκεψη στο Μέγαρο Μάξιμου «κλείδωσε» αυτά τα μέτρα και από σήμερα το οικονομικό επιτελείο καλείται στις συνεχείς διαβουλεύσεις που θα έχει με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας να πείσει ότι πρόκειται για ένα αξιόπιστο πακέτο όπως τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά το χθεσινό ραντεβού.



Η αρχή γίνεται λοιπόν στις 2 το μεσημέρι με το οικονομικό επιτελείο να ξεκινά τη διαπραγμάτευση κατ’ ουσία με τους δανειστές. Έργο διόλου εύκολο καθώς μέσα στο μήνα που διανύουμε θα πρέπει να γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στο τραπέζι του διαλόγου θα πέσουν τα μέτρα που αφορούν το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, το εφάπαξ, τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα και όχι μόνο. Ουσιαστικά με τη σημερινή συνάντηση γίνεται η αρχή μιας μακράς σειράς επαφών ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους εκπροσώπους της τρόικας. Κατάληξη θα έχει την έκθεση που θα πρέπει να συντάξουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας και θα αφορά την πορεία της δημοσιονομικής μας πολιτικής.

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:

• Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από το 65ο στο 67ο έτος με ταχύτερη εφαρμογή των νόμων Λοβέρδου και Παπακωνσταντίνου που προέβλεπαν δυσμενείς αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης και υπολογισμού των συντάξεων σταδιακά έως το 2015.
• Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο που ήδη έχουν αντικατασταθεί με επίδομα ύψους 1.000 ευρώ ετησίως.
• Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
• Κλιμακωτές μειώσεις από 5% έως 15% στις κύριες συντάξεις
• Επιβολή πλαφόν στις συντάξεις με το ακριβές ύψος να παραμένει ανοιχτό
• «Ψαλίδι» για το εφάπαξ στο Δημόσιο
• Μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ στους αγρότες
• Κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων με εξαίρεση το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας και επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων
• Νέες μισθολογικές περικοπές στο Δημόσιο με την αναδρομική επιβολή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται ν’ αξιοποιηθούν από τα στελέχη του κλιμακίου τα οποία έχουν ήδη μια πρώτη εικόνα του πακέτου και μπαίνουν στη διαπραγμάτευση με σαφή στόχο να πάρουν όσα περισσότερα γίνεται...

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου