Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Τα αδήλωτα έσοδα των Γερμανών βουλευτών

Τα αδήλωτα έσοδα των Γερμανών βουλευτών

Οι Γερμανοί βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν επιπρόσθετα έσοδα χωρίς να δηλώνουν ακριβή ποσά. Όλο και δυνατότερες γίνονται ωστόσο πλέον οι φωνές στη Γερμανία που ζητούν πιο αυστηρούς κανόνες και νόμους.
Ντροπή για μια χώρα όπως η Γερμανία θεωρεί η Διεθνής Διαφάνεια το γεγονός ότι βουλευτές που ενδεχομένως επηρεάζονται στο έργο τους από επιπρόσθετα έσοδα στην ουσία δεν τιμωρούνται. Αφορμή για τη δημόσια συζήτηση γύρω από τα έσοδα των βουλευτών πέραν της βουλευτικής αποζημίωσης στάθηκαν τα υψηλά εισοδήματα από ομιλίες που δήλωσε ο Πέερ Στάινμπρουκ υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία.

Από το 1994 η γερμανική νομοθεσία προβλέπει αυστηρές ποινές για τους βουλευτές που «πωλούν» την ψήφο τους ή επηρεάζονται έμμεσα. Μέχρι σήμερα όμως κανένας βουλευτής μέλος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου δεν έχει καταδικαστεί για διαφθορά. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί μόνο σε επίπεδο τοπικών κοινοβουλίων.
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας στη Γερμανίας Κρίστιαν Χούμποργκ τονίζει ότι πολύ σπάνια βουλευτές παίρνουν χρήματα σε μετρητά. Πολύ περισσότερο αποδέχονται θέσεις συμβούλων ή θέσεις σε εποπτικά συμβούλια εταιριών. Για τον Κρίστιαν Χούμποργκ η δημοσίευση όλων των επιπλέον εισοδημάτων των Γερμανών βουλευτών έχει καθοριστική σημασία:
«Αν δηλώνονταν όλα τα πρόσθετα έσοδα θα μπορούσε να ελεγχθεί ευκολότερα αν κάποιος βουλευτές έχει επηρεαστεί. Όταν έχουν καταβληθεί υψηλά ποσά χωρίς ανταλλάγματα και ο εν λόγω βουλευτής συμμετείχε σε ψηφοφορία νόμου που αφορά εκείνους που έδωσαν τα χρήματα τότε υπάρχει υποψία για διαφθορά. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι ωστόσο ρεαλιστικό όσο δεν δημοσιεύονται συγκεκριμένα ποσά».

ΠΗΓΗ  Deutsche Welle ΚΑΙ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου