Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Σε νέα υποβάθμιση της Κύπρου προχώρησαν οι S&P

Λευκωσία: Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε «Β», από «ΒΒ», προχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, επικαλούμενος την αύξηση των εξωτερικών και δημοσιονομικών κινδύνων.

Ο οίκος διατήρησε τη νέα αξιολόγηση υπό καθεστώς παρακολούθησης, με αρνητικές προοπτικές για ενδεχόμενη περαιτέρω υποβάθμιση «σε περίπτωση που κλιμακωθούν οι εξωτερικές και δημοσιονομικές πιέσεις χρηματοδότησης για την Κύπρο».


Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Β» για τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου.

Σύμφωνα με τους S&P, η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη του Οίκου ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου έχει επιδεινωθεί από την τελευταία υποβάθμιση στις 2 Αυγούστου του 2012, καθώς «η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διαπραγματευτεί ένα πακέτο στήριξης, ενώ οι εξωτερικοί και δημοσιονομικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί».

Ο διεθνής οίκος πιστεύει ότι η προεκλογική περίοδος, ενόψει των προεδρικών εκλογών το Φεβρουάριο του 2013, "συνέβαλαν στην πολιτική αδράνεια».

«Κατά τη γνώμη μας, η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου έχει επιδεινωθεί σημαντικά από την τελευταία υποβάθμιση μας στις 2 Αυγούστου 2012, καθώς οι εγχώριοι πολιτικοί περιορισμοί έχουν εμποδίσει την έγκαιρη συμφωνία με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ("Τρόικα") για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης», σημειώνει ο οίκος.

«Επιπλέον, κατά τη γνώμη μας, η αυξημένη εξάρτηση της κυβέρνησης στις εκδόσεις κρατικών έντοκων γραμματίων αυξάνει τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης της», αναφέρουν οι S&P, οι οποίοι θεωρούν επίσης ότι «η επιδείνωση εγχώριου χαρτοφυλακίου δανείων του τραπεζικού τομέα έχει αυξήσει τις αβεβαιότητες που υπάρχουν για το τελικό κόστος της κυπριακής τραπεζικής κρίσης και τις επιπτώσεις αυτού στο δημόσιο χρέος».

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου