Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Κύπρος:Παραμένει στον γύψο η οικοδομική βιομηχανία



Σχόλιο από ALEXANDER



Οι οικοδόμοι της πρώτης σειράς γνήσια Ελληνόπουλα…
απλά  έκατσαν λίγο παραπάνω στον ήλιο…

Λευκωσία:
Και ενώ οι οικοδόμοι συνεχίζουν τα απεργιακά μέτρα, στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει πεδίο ανάπτυξης νέας πρωτοβουλίας από μέρους της υπουργού Εργασίας.

Στο πλευρό των οικοδόμων βρίσκεται η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος. Στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία,
τους απεργούς χαιρέτισαν οι γ.γ. της ΠΕΟ, της ΣΕΚ και της ΔΕΟΚ, Πάμπης Κυρίτσης, Νίκος Μωϋσέως και Διομήδης Διομήδους, αντίστοιχα, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις τους και κατάγγειλαν «την απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας που για τρίτη φορά απέρριψε την πρόταση του υπουργείου Εργασίας» επικρίνοντας για άλλη μια φορά τις απολύσεις Κυπρίων με αντικατάσταση από φθηνούς Ευρωπαίους. Βασικό μήνυμα που έστειλαν οι γραμματείς των Ομοσπονδιών, ήταν ότι ο αγώνας των οικοδόμων είναι μόνο η αρχή, σημειώνοντας πως ανάλογα προβλήματα και παραβιάσεις συλλογικών συμβάσεων και νομοθεσιών, παρουσιάζονται και σε άλλους τομείς, κυρίως στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα εργοτάξια ήταν χθες νεκρά.

Ωστόσο, υπήρξαν και μεμονωμένες περιπτώσεις, στις επαρχίες Πάφου, Λάρνακας και Λευκωσίας, όπου εργολάβοι επιχείρησαν να εργαστούν με Ευρωπαίους εργαζόμενους. Κίνηση που προκάλεσε την παρέμβαση των κλιμακίων περιφρούρησης της απεργίας.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις προκλήθηκε ένταση. Γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου.

Σε ανακοίνωσή της επικρίνει τις συντεχνίες «για βανδαλισμούς σε τουλάχιστον 30 υπό κατασκευή ή και υφιστάμενα έργα, μεταξύ των οποίων, ξενοδοχεία, καταστήματα τραπεζών, πεζοδρόμια και άλλα δημόσιας χρήσης, κοινής ωφελείας και ιδιωτικά έργα, σε συνδυασμό με τη βίαια απομάκρυνση εργαζομένων από τους χώρους εργασίας τους, με τεράστιες οικονομικές ζημιές σε βάρος δήμων, κοινοτήτων, εργοληπτών και ιδιοκτητών υποστατικών».

Εν τω μεταξύ, τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεών τους και την ερχόμενη εβδομάδα αποφάσισαν ομόφωνα οι οικοδόμοι στις χθεσινές επαρχιακές συνελεύσεις, προειδοποιώντας με κλιμάκωση των μέτρων τους, στέλνοντας και το μήνυμα ότι «ο αγώνας που αρχίσαμε θα δικαιωθεί γιατί το δίκαιο είναι μαζί μας».


ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου