Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Τι «μαγειρεύουν» οι Ευρωπαίοι για την Κύπρο

Με ένα συνδυασμό αύξησης φόρων, εφάπαξ εκτάκτων μέτρων αύξησης των εσόδων του Δημοσίου, αυστηρό χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων κρατικών εταιρειών και συμμετοχών και κυρίως με μια ριζική μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, επιχειρούν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να αντιμετωπίσουν το μείζον οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου.


Με νωπές ακόμα τις δηλώσεις του πρώην προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως δεν θα επαναληφθεί ΠΟΤΕ η λύση που τελικώς επελέγη για την Ελλάδα, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης φέρονται να επεξεργάζονται ένα πακέτο, ένα πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, στοχευμένο ώστε να διασφαλίζει την χρηματοδότηση της χώρας, ακόμα κι αν αυτό θα σημάνει τη συμμετοχή και τρίτου «μέρους» στο πρόγραμμα, εκτός της ΕΕ και του ΔΝΤ. Εν προκειμένω της Ρωσίας!



Σύμφωνα με το προσχέδιο διάσωσης της Κύπρου, που φέρεται να έχει περιέλθει στην κατοχή των δημοσιογράφων του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, τις τελευταίες ώρες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν συνθέσει ένα πακέτο που θα προβλέπει αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων αλλά και μια εφάπαξ φορολόγηση στις τραπεζικές καταθέσεις ή εναλλακτικά την επιβολή πρόσθετου φόρου στους τόκους από τις καταθέσεις.


Αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι η Κύπρος θα χρειαστεί περίπου 17 δισ. ευρώ -ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ΑΕΠ της- για να εξυγιάνει την οικονομία της. Έως 10 δισ. ευρώ είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και 7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της και τη λειτουργία της γενικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αξιωματούχοι εργάζονται σε ένα πρόγραμμα διάσωσης ύψους 10- 13 δισ. ευρώ, ώστε να διασφαλισθεί ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ δεν θα φθάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο με τη διάσωση.

Το ΔΝΤ προώθησε την άποψη ότι οι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες πρέπει να επωμιστούν μέρος του κόστους διάσωσης της μεγαλονήσου, αυτό που ονομάσθηκε ως «bail in». Η προσέγγιση αυτή, ωστόσο, έχει απορριφθεί από την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάποια μέλη της ΕΚΤ.


Το πρόγραμμα που φέρονται να επεξεργάζονται τώρα οι Ευρωπαίοι περιλαμβάνει και πρόβλεψη για συμμετοχή της Ρωσίας στη χρηματοδότηση του προγράμματος με την μορφή επιμήκυνσης του δανείου των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη χορηγήσει στην Κύπρο και ενδεχομένως με τη μείωση του επιτοκίου του.

Το σχέδιο αυτό που δημοσιεύει το Reuters είναι θεωρητικά αυτό που επεξεργάζονται αυτές τις ώρες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι οποίοι αργότερα μέσα στην ημέρα θα συνεδριάσουν μαζί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για να δώσουν μια πειστική απάντηση για τη διάσωση της Κύπρου. Στα αρνητικά πρέπει να συνυπολογισθεί το ότι μέχρι και αυτή την ώρα η ... κυπριακή Τρόικα- στελέχη του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ - δεν έχει παρουσιάσει ακόμη την τελική της έκθεση για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας της Κύπρου, ούτε τις προτάσεις της για πιθανές λύσεις.


Εφόσον αυτό δεν συμβεί μέσα στις επόμενες ώρες, τότε πιθανότατα να μην δοθεί σήμερα η τελική απάντηση, η τελική λύση για την Κύπρο, αφού για κάτι τέτοιο απαιτείται μία πολιτική συμφωνία και ήδη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανκ Σόιμπλε έχει αφήσει να εννοηθεί πως χωρίς την τελική έκθεση της τρόικας δεν μπορούν να τελεσφορήσουν οι συζητήσεις για τη διάσωση της Κύπρου.


Ενώ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες πως δεν μπορεί να κάνει πρόγνωση για το που θα καταλήξει το Eurogroup. Διευκρίνισε όμως πως “θα χρειασθεί τόσος χρόνος, όσος απαιτείται μέχρι να λυθούν τα θέματα με ποιότητα, γιατί χρειαζόμαστε μία βιώσιμη λύση”...


Εάν πάντως μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδος, οπότε και είναι προγραμματισμένη η έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup για την Κύπρο, αξιολογηθεί πως είναι πολιτικά εφικτή μια συμφωνία, τότε το πακέτο διάσωσης θα εξετασθεί επί της ουσίας και των λεπτομερειών του. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν ήδη σχέδια για μία ακόμη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.


Κι αυτό γιατί σε κάθε περίπτωση ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στη Μόσχα για διαβουλεύσεις, όπως δήλωσε Κύπριος διπλωμάτης, σημειώνοντας ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για τη συμμετοχή των Ρώσων στο πρόγραμμα, η οποία θα περιληφθεί στην τελική συμφωνία.


Οπότε οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα αφήσουν να περάσει αυτό το διάστημα, ώστε να επιστρέψει από τη Μόσχα ο κύριος Σαρρής και όλοι να έχουν πιο ακριβή αντίληψη της μορφής της συμφωνίας διάσωσης...

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου