Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ένατη διαδοχική άνοδος και νέο ρεκόρ για τον Dow Jones

Dow14.455,285,22 0,04%  



  Nasdaq3.245,122,80 0,09%  

Η Wall Street χθες
Το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το 1996 κατοχύρωσε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, "σπάζοντας" παράλληλα το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Με το ιστορικό υψηλό του επίπεδο "φλερτάρει" και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, καθώς χρειάζεται να καλύψει μόλις 11 μονάδες.

"Η χρηματιστηριακή αγορά τρέχει στην ουσία να καλύψει χαμένο έδαφος. Οι επενδυτές είχαν πολλά χρήματα στην άκρη και τώρα συνειδητοποιούν ότι ο κόσμος δεν φτάνει στο τέλος του", σχολιάζει ο Ron Florance, managing director επενδυτικής στρατηγικής της Wells Fargo.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 5,22 μονάδες (0,04%) κλείνοντας στο νέο ιστορικό υψηλό των 14.455,28 μονάδων. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 2,8 μονάδων (0,09%) φτάνοντας τις 3.245,11 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,04 μονάδων (0,13%) στις 1.554,52 μονάδες.

Σημαντική ώθηση στην αμερικανική αγορά την Τετάρτη έδωσα τα απρόσμενα ισχυρά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ που κατάφεραν να αντιστρέψουν τη διάθεση των επενδυτών για παύση μετά το πρόσφατο ράλι αλλά και τα τελευταία αρνητικά "σήματα" που έστειλε η Ευρωζώνη.


Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο αυξήθηκαν 1,1% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 421,40 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λιανικές πωλήσεις έχουν αυξηθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μικρότερη άνοδο 0,6%. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 4,6%.

Εκτός των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις, το φως της δημοσιότητας είδαν και τα στοιχεία για τιμές εισαγωγών οι οποίες το Φεβρουάριο σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων έξι μηνών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, ο δείκτης τιμών εισαγωγών ενισχύθηκε 1,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από την κατά 1,2% αύξηση του Αυγούστου. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση 0,6% το Φεβρουάριο.

Εξάλλου, αύξηση μεγαλύτερη του αναμενομένου κατέγραψαν τα επιχειρηματικά αποθέματα στις ΗΠΑ το Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, τα συνολικά αποθέματα αυξήθηκαν 1% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,642 τρισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, ενώ από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο 0,5%.

Στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού, απογοήτευσαν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης που συρρικνώθηκε περισσότερο του αναμενόμενου τον Ιανουάριο. Παράλληλα, η Ιταλία πούλησε ομόλογα αξίας 6,993 δισ. ευρώ, λιγότερα από το άνω άκρο του εύρους-στόχου για την πώληση, στην πρώτη δημοπρασία μετά την υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch.

ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου