Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Συνέντευξη στο «Der Spiegel» «Άδικη και πικρή» η απόφαση του Eurogroup, δηλώνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Λευκωσία: Τους λόγους για τους οποίους ζητά ελάφρυνση των όρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Κύπρου εξηγεί σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «άδικη και πικρή» την απόφαση του Eurogroup στις 25 Μαρτίου.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Στην επιστολή μου (σ.σ.: προς τους Ευρωπαίους εταίρους) δεν ζήτησα σε κανένα σημείο επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Κατέστησα ωστόσο σαφές ότι κάποια απ’ αυτά που αποφάσισε το Eurogroup τον περασμένο Μάρτιο έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία συνολικά. Και οι αντιδράσεις δεν ήταν αρνητικές. Ο πρόεδρος της ΕΕ Βαν Ρομπάι μου έγραψε ότι θα επιδιώξει να συζητηθούν τα προβλήματα που έθεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».


Χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Eurogroup ως «άδικη και πικρή», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει στο «Der Spiegel» πως «είχα μόλις εκλεγεί, τη στιγμή που τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών διαρκούσαν επί χρόνια. Υποσχέθηκα στους ψηφοφόρους μου ότι δεν θα άγγιζα τις καταθέσεις και κατέθεσα ένα εναλλακτικό σχέδιο που εκπλήρωνε τις απαιτήσεις της τρόικα. Το Eurogroup ωστόσο επέμεινε να συμμετάσχουν οι καταθέτες στο κόστος του προγράμματος βοήθειας, συνεπώς φάνηκα αναξιόπιστος έναντι των εκλογέων μου. Όμως πλέον θέλουμε να κοιτάζουμε στο μέλλον».

Όπως τόνισε η Κύπρος δεν διεκδικεί προνομιακή αλλά ίση μεταχείριση, υπογραμμίζοντας ότι άλλες χώρες με προγράμματα βοήθειας όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έλαβαν διευκολύνσεις. «Ορισμένοι όροι της τρόικα πνίγουν την οικονομία μας. Κι αυτό βάζει σε δοκιμασία την κυπριακή κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά.

«Μόνο η δημοσιονομική πειθαρχία δε βοηθά να προχωρήσουμε. Πρέπει ταυτόχρονα να προωθήσουμε και την ανάπτυξη. Είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα δίνεται από το Βερολίνο το μήνυμα ότι μετριάζεται η πολιτική της λιτότητας. Ο πρόεδρος Ολάντ αντιλήφθηκε ήδη από νωρίς ότι μόνο η λιτότητα βλάπτει την οικονομία», συνέχισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Με τα μεγάλα και τα μικρά κράτη στην Ευρώπη είναι όπως σε μία οικογένεια. Κατά βάση είναι όλοι ίσοι, όμως οι γονείς θέλουν να γνωρίζουν τι κάνουν τα παιδιά με τα χρήματα που βγάζουν. Χρειαζόμαστε τη γαλλογερμανική "μηχανή", όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να δεχόμαστε κάθε πρόταση της Μέρκελ και του Ολάντ» είπε.

Και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε μία μεγαλύτερη πολιτική Ένωση και περισσότερη ίση μεταχείριση των κρατών- μελών. Έχω πληγεί από τη σκληρή στάση της Άνγκελα Μέρκελ έναντι της Κύπρου, όμως δε θα ξεχάσω πώς με στήριξε στον προεκλογικό μου αγώνα. Της εύχομαι να παραμείνει καγκελάριος».

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου