Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Τρεις συλλήψεις για τη μεγάλη φωτιά στο Μαρκόπουλο


Οι συλληφθέντες εκτελούσαν εργασίες σε σούπερ μάρκετ - Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο που έκαψε σπίτια και αποθήκες - Στο παρά πέντε σώθηκε το δάσος Κουβαρά - Η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί σημαντικάΔύο Έλληνες και ένας Αλβανός, 57, 35 και 50 ετών αντίστοιχα, συνελήφθησαν χτες το βράδυ, από άνδρες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλήματων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για εμπρησμό, στην μεγάλη πυρκαγιά του Πόρτο Ράφτη, η οποία έκαψε σπίτια, μεγάλη έκταση δασική, ενώ χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης δεν μπήκε στο δάσος του Κουβαρά, οπότε η καταστροφή θα ήταν τεράστια.


Συληφθέντες είναι ο επικεφαλής και δύο εργαζόμενοι σε συνεργείο, που έκανε ανακαίνιση στο σούπερ μάρκετ LIDL, απ' όπου και ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Όπως έγινε γνωστό απο την Πυροσβεστική, ενώ φυσούσε αέρας επτά μποφόρ και παρά τις προειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μέσω των Μέσων Ενημέρωσης και τις συνεχείς συστάσεις του Π.Σ. προς τους πολίτες, οι κατηγορούμενοι εκτελούσαν εργασίες με ηλεκτροκό τροχό, με αποτέλεσμα να προκληθεί η πυρκαγιά απο σπινθήρες που έπεσαν σε ξερά χόρτα και να πάρει ταχύτατα μεγάλες διαστάσεις.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για εμπρησμό απο αμέλεια και σήμερα οδηγούνται στον εισαγγελέα.

Η πυρκαγιά απο χτές το βράδυ βρίσκεται σε ύφεση και οι δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της προς το δάσος του Κουβαρά, το οποίο απειλήθηκε άμεσα.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και υπάρχουν μικροεστίες μόνο στα καμμένα. Ωστόσο, από το πρωί φυσούν και πάλι ισχυροί άνεμοι, γι' αυτό παραμένουν όλες οι επίγειες δυνάμεις, (70 πυροσβέστες με 35 οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρα, 18 εθελοντές και δύο οχήματα του δήμου), ενώ ενεργούν απο αέρος δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, μέχρι την πλήρη κατάσβεση των εστιών, για να μην υπάρξει κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Σε ότι αφορά τις ζημιές, όπως έγινε γνωστό απο την Πυροσβεστική, η φωτιά πέρασε μέσα απο τις αυλές πολλών σπιτιών και προξένησε ζημιές σε δύο απο τα κτίρια, ενω στα άλλα έκαψε πέργκολες και περιφράξεις.

Ο ακριβής απολογισμός των ζημιών, ωστόσο, θα γίνει μετά την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.




Οι κατασκηνώσεις της περιοχής Κερατέας - Διονύσου δεν κινδύνευσαν, όμως 193 παιδιά που βρίσκονταν σε αυτές απομακρύνθηκαν με λεωφορεία.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Αττικής.

Στην περιοχή μετέβησαν και δύο κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου απηύθυνε κατεπείγουσα έκκληση, καλώντας κάθε ιδιώτη ο οποίος έχει φορτηγό - υδροφόρα να σπεύσει στην περιοχή Μερέντα και κοντά στο Ιππόδρομο, προκειμένου να βοηθήσει στο έργο πυρόσβεσης.

Δήμαρχος Μαρκόπουλου: «Είμαστε σε τεράστιο κίνδυνο»

Την κατάσταση περιέγραψε χθες με τα πιο δραματικά χρώματα, όταν η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη, ο δήμαρχος Μαρκόπουλου Σπύρος Μεθενίτης, ο οποίος δήλωσε στο protothema.gr πως κινδύνεψε τέσσερις φορές να εγκλωβιστεί ο ίδιος από τις φλόγες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 17:25, η φωτιά ήταν κοντά στον οικισμό των πιλότων της Ολυμπιακής στην περιοχή Μαζογερέ. «Είμαστε σε τεράστιο κίνδυνο. Εάν η φωτιά φτάσει στο δάσος του Κουβαρά θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που θα έχει συμβεί στη βορειοανατολική Αττική τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Ο δήμος απηύθυνε, μάλιστα, κατεπείγουσα έκκληση για βοήθεια από ιδιώτες, ώστε να συνδράμουν με υδροφόρες και φορτηγά το έργο των πυροσβεστών.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου