Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ήπια άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στο Κογκρέσο

Dow15.051,6455,16 0,37%  



  Nasdaq3.774,34-40,68 -1,07%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, διατηρούν ωστόσο αρνητικό πρόσημο για την εβδομάδα που σημαδεύτηκε από το "λουκέτο" σε σειρά λειτουργιών της αμερικανικής κυβέρνησης μετά το αδιέξοδο στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό.

Η αναγκαστική διακοπή των λειτουργιών της κυβέρνησης – κάτι που είχε να συμβεί από το 1996 επί προεδρίας Κλίντον – μπαίνει πλέον στην τέταρτη ημέρα της. Την ίδια στιγμή δεν διαφαίνεται κάποια ιδιαίτερη πρόοδος στις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, με τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας και τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής να συνεχίζουν να εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες για το αδιέξοδο.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η πολιτική αντιπαράθεση στο Κογκρέσο θα έχει αντίκτυπο και στις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου του ομοσπονδιακού χρέους που βρίσκεται σήμερα στα 16,7 τρισ. δολ.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα φτάσει το ανώτατο όριο στις 17 Οκτωβρίου εκτός και αν το Κογκρέσο συμφωνήσει σε νέα αύξηση.

Την Πέμπτη το υπουργείο προειδοποίησε και πάλι το Κογκρέσο ότι μια αποτυχία να αυξήσει το ανώτατο όριο θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση σε αθέτηση των υποχρεώσεων της με καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία και τις παγκόσμιες αγορές.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 30,60 μονάδες (0,20%) και βρίσκεται στις 15.027,10 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 18,00 μονάδων (0,48%) φτάνοντας τις 3.792,30 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 4,90 μονάδων (0,30%) και βρίσκεται στις 1.683,60 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 11 κινούνται με θετικό πρόσημο και 18 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Boeing καθώς διαπραγματεύεται στα 116,07 δολ. με άνοδο 0,85 δολ. ή σε ποσοστό 0,74%. Ακολουθούν η United Technologies με κέρδη 0,73% στα 104,44 δολ. και η JP Morgan Chase στα 52,28 δολ. με άνοδο 0,64%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Pfizer (-0,52%), η Verizon Communications (-0,40%) και η Merck (-0,39%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Το επενδυτικό κλίμα ενισχύουν σήμερα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, John Boehner εμφανίζεται πιο ευέλικτος σε μια συνεργασία με τους Δημοκρατικούς ώστε να εγκριθεί άμεσα από το Κογκρέσο η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους.

Επικαλούμενο Γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων οι New York Times αναφέρουν ότι ο Boehner έχει αφήσει να εννοηθεί πως είναι πρόθυμος να παραβιάσει τον λεγόμενο κανονισμό "Hastert" εφόσον χρειαστεί για να περάσει η αύξηση του χρέους. Ο εν λόγω κανονισμός προβλέπει ότι δεν μπορεί να έρθει σε ψηφοφορία ένα νομοσχέδιο χωρίς να έχει την πλειοψηφία των ψήφων των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε πάντως να ακυρώσει το ταξίδι που θα πραγματοποιούσε στην Ασία προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με όλες τις πλευρές για την άρση του αδιεξόδου.

Σημειώνεται ότι λόγω της διακοπής των λειτουργιών της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ανακοινώθηκαν σήμερα τα μηνιαία στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία.


ΠΗΓΗ capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου