Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΥΠΕΞ: Αναχρονιστική και ακατανόητη η απειλή μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί

Η ελληνική διπλωματία απαντά στις προκλητικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης το Σάββατο ότι η Άγκυρα σχεδιάζει την μετατροπή του ναού που χτίστηκε επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού σε τέμενος.«Ήπια» θα μπορούσε να χαρακτηριστει η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις απειλές του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ότι η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί σε τζαμί.
Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης έγιναν το Σάββατο. Σήμερα Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας σχολίασε τη δήλωση του κ. Αρίντς ότι η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί σε τέμενος χαρακτηρίζοντας ακατανόητες και αναχρονιστικές τις ιδέες της τουρκικής κυβέρνησης.

«Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για μετατροπή χριστιανικών Βυζαντινών ναών σε τεμένη συνιστούν προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος εκατομμυρίων Χριστιανών και είναι ενέργειες αναχρονιστικές και ακατανόητες για ένα κράτος που διακηρύσσει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεμελιώδης αρχή της οποίας είναι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι χριστιανικοί Βυζαντινοί ναοί αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς και οφείλουν να τυγχάνουν του απαραίτητου σεβασμού και προστασίας», αναφέρεται επίσης στη δήλωση του κ. Κούτρα.

Αρίντς: Η Αγιά Σοφιά να γίνει τζαμί

Tη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί εισηγείται ο Μπουλέντ Αρίντς, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν.
O αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς, είπε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, είπε: «Στο παρελθόν ήταν δυνατόν να αποδεχόμαστε πρώην τεμένη να λειτουργούν ως μουσεία. Τώρα όμως υπάρχει μια διαφορετική Τουρκία». «Κοιτάμε την καημένη την Αγιά Σοφιά και ευχόμαστε να επιστρέψει στις καλές της ημέρες» πρόσθεσε προκλητικά ο Αρίντς.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου