Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Β. Κορέα: Εκτελέστηκε ο θείος του Κιμ Γιονγκ Ουν(Βίντεο)

Με την κατηγορία της προδοσίας, καθώς «ήθελε να ανατρέψει την κυβέρνηση» σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας

Ο θείος του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και μέχρι πρότινος νούμερο 2 στο καθεστώς εκτελέστηκε την Πέμπτη, λίγη ώρα μετά την καταδίκη του σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, KCNA.




Σύμφωνα με το KCNA, ο πανίσχυρος Σονγκ Ταέκ που βοήθησε τον σημερινό ηγέτη να ανέλθει στην εξουσία εκτελέστηκε, καθώς αποδείχθηκε «προδότης». Όπως μεταδίδεται από το πρακτορείο που ελέγχεται από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Γιανγκ Σονγκ-Ταέκ ήθελε να ανατρέψει την κυβέρνηση.



Η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει επισήμως τη Δευτέρα την απομάκρυνση του Γιανγκ Σονγκ-Ταέκ από τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας,  με το αιτιολογικό ότι διέπραξε «εγκληματικές ενέργειες» και ότι ήταν επικεφαλής μιας «αντεπαναστατικής φράξιας».



Σύμφωνα με πληροφορίες το παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Γιανγκ Σονγκ-Ταέκ από τα καθήκοντά του φαίνεται πως είχε σχέση με την κόντρα του με το στρατό. Μάλιστα, σύμφωνα και πάλι με πληροφορίες, δύο συνεργάτες του Ταέκ εκτελέστηκαν δημοσίως στα μέσα Νοεμβρίου, κατηγορούμενοι για διαφθορά.



Ανησυχία στη Σεούλ για την εκτέλεση του Ταέκ

Η Νότια Κορέα εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά ανησυχία» της μετά την ανακοίνωση της εκτέλεσης του θείου του βορειοκορεάτη ηγέτη που θεωρουνταν δεύτερος στην ιεραρχία της χώρας.

«Η κυβέρνηση έχει βαθιές ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα και παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενοποίησης, το οποίο είναι αρμόδιο για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Νότια Κορέα θα είναι πλήρως προετοιμασμένη «για όλα τα ενδεχόμενα στο μέλλον», εργαζόμενη ταυτόχρονα στενά με τους συμμάχους της, προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΗΠΑ: Διαβουλεύσεις με τους Ασιάτες συμμάχους μετά τις εξελίξεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα και είναι σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους τους στην περιοχή της Ασίας μετά τις αναφορές του καθεστώτος της Πιονγκγιανγκ ότι εκτελέστηκε ο Γιανγκ Σονγκ-Τάεκ.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα στενά και είμαστε σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και εταίρους μας στην περιοχή», δήλωσε ο Πάτρικ Βέντρελ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. «Εάν επιβεβαιωθεί, η είδηση της εκτέλεσης θα είναι άλλο ένα παράδειγμα της ακραίας βιαιότητας του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας» συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου