Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Ατελείωτες διαπραγματεύσεις για τράπεζες και ομαδικές απολύσεις

Νέο ραντεβού Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών το βράδυ στο ΥΠΟΙΚ.Έπειτα από τη μαραθώνια συνάντηση της Τρόικας με τους κ.κ. Βρούτση και Στουρνάρα για τα εργασιακά, η οποία έληξε χωρίς αποτέλεσμα, οι εκπρόσωποι των δανειστών έκλεισαν νέο ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών για απόψε το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της αποψινής συνάντησης στο ΥΠΟΙΚ θα βρεθεί άλλο ένα μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση, οι αποφάσεις για τις τράπεζες.

Όσον αφορά στα εργασιακά και την εξάωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Παρασκευή, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ελληνικές θέσεις θα βρουν ανταπόκριση, παρά την επιφυλακτική στάση που κρατάει μέχρι τώρα η τρόικα.

«Οι απόψεις μας θα εισακουστούν», είπε χαρακτηριστικά.

Η ελληνική πλευρά επέμεινε στη θέση -που αποτελεί πολιτική απόφαση- ότι το θέμα των ομαδικών απολύσεων πρέπει να λυθεί με υπηρεσιακό τρόπο (το βέτο της έγκρισης για ομαδικές απολύσεις) να περάσει από τον υπουργό στον γενικό γραμματέα που προεδρεύει του ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, ώστε να μην απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση.

Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι αυτή η λύση πρέπει να δοκιμαστεί στην πράξη και επιμένουν ότι μία νομοθετική ρύθμιση θα εξασφάλιζε με μεγαλύτερη σιγουριά την αλλαγή του καθεστώτος των απολύσεων.

Για τη μείωσή των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από τον Ιούλιο του 2014 έχει επέλθει καταρχήν συμφωνία, αν και η τρόικα κρατά επιφυλάξεις σχετικά με τον επιμερισμό του οφέλους (μείωση 2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους) που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας δεν θα προγραμματιστεί νέα συνάντηση σε επίπεδο κορυφής αλλά το τελικό κείμενο της συμφωνίας θα επεξεργαστούν τις επόμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου