Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Αποχωρεί ο Λυκούδης από τη ΔΗΜΑΡ

Εκτός ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη αναμένεται να τεθεί και επισήμως ο Σπύρος Λυκούδης
Θέμα ωρών είναι πλέον η επίσημη δημοσιοποίηση της διάσπασης της ΔΗΜΑΡ, καθώς σήμερα θα συνεδριάσουν τα μέλη της Μεταρρυθμιστικής Τάσης του κ. Σπ. Λυκούδη για να ανακοινώσουν την οριστική αποχώρησή τους από το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη.
Την εξέλιξη αυτή την προανήγγειλε ο κ. Λυκούδης την εβδομάδα που πέρασε επιβεβαιώνοντας ότι η τάση του (εκπροσωπείται από 26 άτομα στην 110μελή Κ.Ε.) δεν προτίθεται να παραστεί στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, γεγονός που την οδηγεί στην έξοδο από το κόμμα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η εξέλιξη αυτή συνιστά άλλο ένα μεγάλο πολιτικό πλήγμα για τον κ. Κουβέλη, καθώς η εν λόγω τάση ήταν αυτή που είχε καταγγείλει ως αμφίσημες τις επιλογές του αλλά και είχε προβλέψει τις τραγικές συνέπειες που θα επέφερε στη ΔΗΜΑΡ η αποχώρησή της από την κυβέρνηση. Με την σημερινή δε αποχώρησή της από την Αγ. Κωνσταντίνου, υποχρεώνει πλέον τον κ. Κουβέλη να έχει ως δυνάμει συνομιλητή του μόνον τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τούτο, διότι μέχρι πρότινος η τάση Λυκούδη ήταν που προωθούσε σταθερά και ενθέρμως το σενάριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι», και αυτήν προφανώς θα προτιμήσουν στο εξής ως συνομιλητή τους οι κ. Ευ. Βενιζέλος και Στ. Θεοδωράκης. Πολύ περισσότερο όταν στη ΔΗΜΑΡ -εν τη απουσία Λυκούδη- θα ενισχυθούν πλέον οι φωνές που επιθυμούν τη σύμπραξη με τον κ. Τσίπρα και την πτώση της κυβέρνησης το ταχύτερο.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, και η τύχη που θα έχει το εγχείρημα του κ. Λυκούδη δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί. Ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, αν και δεν κρύβει τον στόχο του να αποτελέσει στο εξής καθοριστικό κρίκο για την πολυσυζητημένη επανένωση των δυνάμεων του κεντροαριστερού χώρου, μόνον αισιόδοξος δεν δηλώνει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αύριο θα περιοριστεί να διευκρινίσει ότι αποχωρεί από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ συνεργάτες του διαψεύδουν ότι είναι στις προθέσεις του να συγκροτήσει νέο κόμμα, μιλώντας απλώς για την έναρξη μιας πολιτικής πρωτοβουλίας. Αγνωστο παραμένει ακόμη και το εάν θα ανεξαρτητοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από την Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, αν και το αντίθετο θα φαινόταν πολιτικώς παράδοξο.
Ο κ. Λυκούδης εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι συνομιλεί με πολλά νυν και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Αννα Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδη, Αννυ Ποδηματά κ.ά.) ενώ συχνές επαφές έχει και με το «Ποτάμι». Οι κ.κ. Γρ. Ψαριανός, Ανδ. Παπαδόπουλος, Μ. Λιοναράκη και Ντόρα Τσικαρδάνη είναι μεταξύ των «κολλητών» πολιτικών του φίλων, ενώ σε τακτικές συνομιλίες βρίσκεται και με τους βουλευτές Βασ. Οικονόμου και Νίκη Φούντα.
Δεδομένου ωστόσο του μάλλον λιγοστού χρόνου που απομένει για τη διενέργεια εκλογών, αλλά και της απροθυμίας των δύο βασικών παικτών του χώρου (Ευ. Βενιζέλου και Στ. Θεοδωράκη) να συμπράξουν σε οποιοδήποτε κοινό σχήμα, είναι μάλλον βέβαιον ότι το όποιο σχέδιο του κ. Λυκούδη δεν έχει πολλά περιθώρια επιτυχίας. Το πιθανότερο είναι τόσο εκείνος όσο και όσοι τυχόν τον ακολουθήσουν να κληθούν (σύντομα και ίσως κατά μόνας) να επιλέξουν στρατόπεδο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και «Ποταμιού». Ή να μείνουν εκτός πολιτικού παιγνίου, όπως όλοι προεξοφλούν πια για τη ΔΗΜΑΡ.
πηγή: Καθημερινή
ΠΗΓΗ news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου