Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

La Tribune: "Η Ελλάδα "πιστόλισε" το ΔΝΤ αποδεικνύοντας ότι δεν παίζει" - "Μπλόφα ήταν το δήθεν τελεσίγραφο των δανειστών" - "ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΚΙ ΕΧΑΣΑΝ"

"Γυμνούς" άφησε τους δανειστές ο Έλληνας πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, με την χθεσινή του απόφαση να "πιστολίσει" το ΔΝΤ, δείχνοντας ότι η Ελλάδα δεν μπλοφάρει ότν αναφέρεται σε στάση πληρωμών των επαχθών δανείων που επέβαλαν στη χώρα ι ξένες δυνάμεις με την υπογραφή των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά γράφει η έγκυρη La Tribune, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζει ως "προκλητικό" το σχέδιο των πιστωτών της Ελλάδας.
Και αναφέρει ότι οι δανειστές "Μέχρι τώρα οι δανειστές έλπιζαν ότι "μπλοφάρει" και ότι δεν έχει τα "κότσια" να το πάει μέχρι τέλους".
 
Μετά όμως από την χθεσινή "πιστολιά" στο ΔΝΤ και με την αυστηρή προειδοποίηση ότι "θα πληρώσουμε στις 30 Ιουνίου αν...αλλάξετε μυαλά" κατάλαβαν ότι η Ελλάδα αυτή την φορά δεν "παίζει" και ό κίνδυνος να χάσουν τα λεφτά τους είναι υπαρκτός και σίγουρος.
 
«Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση των πιστωτών, οι συζητήσεις όμως συνεχίζονται. Επομένως το τελεσίγραφο είναι ήδη παρωχημένο. Όμως, ο γόρδιος δεσμός των διαπραγματεύσεων παραμένει και είναι οι συντάξεις» εκτιμά ο αρχισυντάκτης των οικονομικών σελίδων της La Tribune Ρομαρίκ Γκοντέν .
 
Η εφημερίδα στο άρθρο της αναλύει την στάση των πιστωτών και την αποδίδει στην ιδεολογική πόλωση τους να επικεντρώνουν τη λύση σε μια λογιστική προσέγγιση της οικονομίας.
 
«Όμως, η λύση στο πρόβλημα των συντάξεων καθώς και στα άλλα δεινά της Ελλάδας, είναι αλλού: Βρίσκεται στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην επανοικοδόμηση, στην αναδιάρθρωση του χρέους δημόσιου και ιδιωτικού και στην ενεργό καταπολέμηση της ανεργίας. Τότε μόνο η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα είναι δυνατή», συμπληρώνει.
 
Συνεχίζοντας, κάνει λόγο για κατάσταση που μοιάζει να έχει ξεφύγει από τα όρια της λογικής. «Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι μόνο η ελληνική πρόταση αποτελεί ρεαλιστική βάση για τις διαπραγματεύσεις» υπογραμμίζει ο κ. Γκοντέν.
 
Αναφορικά με την πρόταση που έβαλαν στο τραπέζι χθες οι θεσμοί, η εφημερίδα την χαρακτηρίζει ως «προκλητική».
 
«Το σχέδιο αυτό, καρπός των δύσκολων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ήταν μια πραγματική πρόκληση. Επρόκειτο για μια νέα “κούρα” λιτότητας που θα εξασθένιζε ακόμα περισσότερο τους πιο αδύναμους.
 
Ήταν επίσης μια προσπάθεια πρόκλησης της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να επέλθει διάσπαση, μέσα από την σαφή θέληση (των πιστωτών) να πατήσουν πάνω στις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα για το θέμα των συντάξεων», γράφει ο αρχισυντάκτης της La Tribune.
 
Όπως διαπιστώνει η εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξέρει τις προθέσεις των δανειστών, γι” αυτό και απέρριψε άμεσα το σχέδιο.
 
«Εάν ήταν ένα πραγματικό τελεσίγραφο, τότε θα ήταν αδύνατη η συνέχιση των συζητήσεων. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει» καταλήγει ο Ρ. Γκοντέν εκτιμώντας ότι επρόκειτο για «τελεσίγραφο – μπλόφα».
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου