Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

FT: Μια από τα ίδια από την ελληνική κυβέρνηση, δεν θέλει να εμπλακεί με την Τρόικα

Οι διαπραγματευτικές ομάδες δεν σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην Αθήνα μέχρι να λυθούν τα προβλήματα δηλώνει αξιωματούχος
Με προβλήματα ξεκίνησαν την Παρασκευή οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση μιας νέας συμφωνίας διάσωσης 86 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, μετά τα εμπόδια που έβαλε η ελληνική κυβέρνηση στις κινήσεις των διαπραγματευτών στην Αθήνα, αναγκάζοντας τους να αναβάλουν την έλευση τους.



Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να ομαλοποιήσει πλήρως τις συνομιλίες με τους πιστωτές στην ελληνική πρωτεύουσα ύστερα από μήνες που δεν δεχόταν την παρουσία τους – μια από τις βασικές απαιτήσεις των ηγετών της ευρωζώνης όταν συμφώνησαν να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις, αφότου είχαν φτάσει πολύ κοντά στο να οδηγήσουν την χώρα εκτός ευρωζώνης.

Αλλά τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τους θεσμούς που εποπτεύουν την ελληνική διάσωση ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να υπάρξουν περιορισμοί για τους διαπραγματευτές, όπως με ποιούς μπορούν να συναντηθούν και ποια θέματα θα συζητηθούν.

Δύο από τους αξιωματούχους είπαν ότι οι ελληνικές αρχές επέμειναν οι διαπραγματευτές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το ξενοδοχείο Χίλτον ως βάση, ένα ξενοδοχείο που είναι κοντά στο Σύνταγμα και σε μικρή απόσταση από το υπουργείο Οικονομικών, προτείνοντας αντίθετα ξενοδοχεία που είναι αρκετά μακριά από τα κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα.

«Είναι βασικά μια από τα ίδια» είπε ανώτατος αξιωματούχος από έναν από τους τρεις θεσμούς, που είναι γνωστοί ως «τρόικα». «Δεν θέλουν να εμπλακούν με την τρόικα».

Έλληνες αξιωματούχοι επέμειναν ότι το νέο επεισόδιο είναι απλά μια προσωρινή καθυστέρηση και ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν και πάλι το Σαββατοκύριακο ή την Δευτέρα. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα Αυγούστου, όταν και η Ελλάδα πρέπει να λάβει χρηματοδότηση για να πληρώσει λήξη ομολόγου 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές έχουν ήδη βρει κοινό έδαφος σε πολλά από τα βασικά ζητήματα, όπως τους δημοσιονομικούς στόχους, την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και εμπορευμάτων, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Έχουμε τρεις εβδομάδες και είμαι αισιόδοξος ότι αρκούν για την υπάρχουσα ατζέντα» δήλωσε στους Financial Times ο κ. Σταθάκης. «Συμφωνούμε σε κάποιους τομείς. Σε άλλους, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και πρέπει να καλυφθεί κάποια απόσταση. Αλλά η τελευταία Ευρωπαϊκή Σύνοδος προσέφερε ένα πλαίσιο που δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί και για αυτό πιστεύω ότι τρεις εβδομάδες θα είναι αρκετές».

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος από το στρατόπεδο των πιστωτών, τόνισε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες «κάθονται στις βαλίτσες τους» και δεν σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην Αθήνα μέχρι να λυθούν τα προβλήματα.

Ενδεχομένως οι συνομιλίες να περιπλέκονται περισσότερο από την αποφασιστικότητα του ΔΝΤ να αφήσει το υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα, από το οποίο απομένουν ακόμα δόσεις 16,5 δισ. ευρώ και να διαπραγματευτούν μια εντελώς νέα διάσωση.

Η απόφαση λήφθηκε από ανώτατους αξιωματούχους του ΔΝΤ που κατέληξαν ότι το τρέχον πρόγραμμα δεν έχει καμία πιθανότητα να επιτύχει τους στόχους του – να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές – ως τον Μάρτιο, όταν και λήγει. (σ.σ. την Παρασκευή εστάλη το αίτημα της Ελλάδας για νέο δάνειο, με το ΔΝΤ να αναφέρει ότι θα συζητήσει με την Αθήνα και τους ευρωπαίους εταίρους το χρόνο και τις λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις).

Η απόφαση του ΔΝΤ σημαίνει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να ανοίξουν τις συνομιλίες για την χορήγηση ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα αρκετά νωρίτερα από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί, από την στιγμή που το Ταμείο δεν θα υπογράψει νέο πρόγραμμα αν οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση των δανείων διάσωσης.

Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πολιτικές δυσκολίες στην Γερμανία, η οποία έχει αντιταχθεί επίμονα σε μια απομείωση στα επίπεδα που ζητάει το ΔΝΤ.

Επιπρόσθετα, η κατάρρευση του υπάρχοντος προγράμματος του ΔΝΤ σημαίνει ότι η γερμανική Bundestag μπορεί να αναγκαστεί να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα τον επόμενο μήνα χωρίς την επίσημη έγκριση του Ταμείου, κάτι που Γερμανοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι ήταν αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η στήριξη από τους κεντροδεξιούς βουλευτές.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν ενημερωθεί για το σκεπτικό του ΔΝΤ, το σχέδιο είναι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα του Ταμείου αφού η Ελλάδα ολοκληρώσει τις ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με την ευρωζώνη. Αυτό θα σήμαινε ότι το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν θα ήταν έτοιμο μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και πιθανότατα θα συνδεόταν με μια επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για την πρόοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ευρωζώνης.

Παρά τις μεγάλες υποτιμήσεις στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και άλλους θεσμούς, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οικονομία θα ανέκαμπτε γρήγορα μόλις έκλεινε ένα νέο πρόγραμμα.

«Παρά τα περιστατικά των τελευταίων έξι μηνών και παρά τα προβλήματα ρευστότητας η ύφεση είναι σχετικά μικρή» είπε ο κ. Σταθάκης. «Έχω μια θεωρία πως η ελληνική οικονομία έχει μια ισχυρή προ-κυκλική τάση. Για αυτό μπορεί να επιστρέψουμε γρήγορα σε ένα μονοπάτι θετικής ανάπτυξης».

Μετάφραση: euro2day.gr.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου