Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Διαφωνία για το ασφαλιστικό στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Κυριολεκτικά στον αέρα τινάχθηκε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, που διήρκεσε πάνω από έξι ώρες και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Οι έξι πολιτικοί αρχηγοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στα μείζονα ζητήματα του ασφαλιστικού και της συνταγματικής αναθεώρησης, και μάλιστα υπήρξε ένταση κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Τσίπρας αρχικά πρότεινε τη σύσταση δύο επιτροπών, μία για το ασφαλιστικό μία και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η πρόταση του πρωθυπουργού ήταν αυτές οι επιτροπές να στελεχωθούν από έναν εκπρόσωπο του κάθε κόμματος.
Ωστόσο, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ είπαν «όχι» και στις δύο επιτροπές. Οσο για το Ποτάμι, κι αυτό με τη σειρά του εμφανίστηκε αρνητικό στην επιτροπή για το ασφαλιστικό, ενώ άφησε ένα «παράθυρο» όσον αφορά την επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση, εφόσον μέσα στο 2016 ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος.
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Τσίπρας πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς να εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν που θα κάνει λόγο για μη μείωση των συντάξεων. Ωστόσο, η πρότασή του προσέκρουσε στην άρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Μετά από αυτό ο πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε πως «αν επιμείνετε στην άρνησή σας, θα την εκλάβω ως ένδειξη ότι θέλετε να μειωθούν οι συντάξεις».
«Είναι θράσος να λέτε ότι αυτό είναι το χειρότερο μνημόνιο», τους είπε επίσης.
Αυτή την ώρα συντάσσεται ανακοίνωση με τα σημεία σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών στο ζήτημα του Ασφαλιστικού. Η ανακοίνωση αναμένεται να περιλαμβάνει και τα σημεία σύγκλισης στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και του εκλογικού συστήματος, όπως αυτά διαφάνηκαν κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας σύσκεψης.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληφορορίες, στην ανακοίνωση θα αναφερθούν σε κοινή απόφαση, πλην της Νέας Δημοκρατίας, για νέο εκλογικό νόμο από την υπάρχουσα Βουλή.
Δηλώσεις Λεβέντη
«Η Ενωση Κεντρώων ζήτησε συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας μού έδωσε να καταλάβω ότι δεν σκέφτεται την οικουμενική. Ο πρωθυπουργός ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση στο ασφαλιστικό». 
Δηλώσεις Θεοδωράκη
«Επεσήμανα στον κ. Τσίπρα ότι ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος. Μεγαλώνουν τα αδιέξοδοα στην κοινωνωία. Οι συσκέψεις δεν λύνουν τα προβλήματα της κοινωνίας. Το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει προτάσεις. Εγινε δεκτή η πρότασή μου ότι μπορεί να υπάρξει νέος εκλογικός νόμος από αυτή Βουλή. Θεωρούμε ότι η οικουμενική κυβέρνηση δεν είναι λύση, η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση "Εθνικής Ελλάδος". Το Ποτάμι υπερασπίζεται ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα. Δεν είπαμε κάτι για το ασφαλιστικό, απλά είπαμε ότι το θέμα θα το λύσει η Βουλή».
Δηλώσεις Γεννηματά
«Πιστεύω στον διάολογο και στην πολιτική συνεννόηση. Ομως αυτός ο διάλογος απαιτεί από όλους σοβαρότητα, αξιοπιστία και ειλικρίνεια. Δενθα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα. Είναι απόπειρα εμπαιγμού του ελληνικού λαού. Δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τη δημιουργία των δύο επιτροπών. Υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για το προσφυγικό. Χρειάζεται τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση. Η κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαδικασίες άμεσα, από αυτή τη Βουλή. Το ασφαλιστικό δεν συζητήθηκε σε βάθος σε αυτή τη σύσκεψη. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μείωση συντάξεων. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή. Η κυβέρνηση να δουλέψει σκληρά για να μη μειωθούν οι συντάξεις».
Δηλώσεις Πλακιωτάκη
«Προσήλθαμε με θεσμική συνέπεια, αλλά και σοβαρές επιφυλάξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Το θέμα του εκλογικού νόμου δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Είχα συνομιλία μόνο με τους συνεργάτες μου, όχι με τους υποψήφιους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλά έκανε ο Πλακιωτάκης και απέρριψε τις προτάσεις
Κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρουν ότι συμφωνούν με την απόφαση του Γιάννη Πλακιωτάκη να απορρίψει τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη σύσταση Επιτροπών για το ασφαλιστικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ειδικά για το ασφαλιστικό σημειώνουν ότι η δημιουργία μιας ακόμη επιτροπής είναι προσχηματική και πως το πρόβλημα είναι γνωστό και πλέον πρέπει να συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων.
Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος συμφωνούν ότι απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις.
«Ο κ. Τσίπρας όμως το θυμήθηκε αργά καθώς με το να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο οδήγησε τη χώρα σε εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και τορπίλισε στην ουσία την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.
Λεβέντης: Μην πετροβολάτε τον Τσίπρα
Ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να «μην πετροβολούν τον Τσίπρα, γιατί ακόμα δεν έχει φυγει το Grexit από το τραπέζι».
Και τόνισε ότι «πρέπει να γίνει οικουμενική κυβέρνηση με τεχνοκράτες υπουργούς. Δεν νοείται να μην είναι μέσα σε μια τέτοια κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία».

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου