Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Ο Ερντογάν υπόσχεται ανοιχτά σύνορα αλλά συνεχίζει τις σφαγές Κούρδων

Ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών καταγγέλλει την κυβέρνηση για "σφαγή" αμάχων στην κουρδική πόλη Τσιζρέ
Adtech Ad
Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατηγόρησε σήμερα τις δυνάμεις της τάξης ότι διέπραξαν "σφαγή" κατά των αμάχων σε μια κουρδική πόλη στη διάρκεια επιχείρησης εναντίον των ανταρτών του PKK, κάτι που η κυβέρνηση διαψεύδει.
AdTech Ad
"Διέπραξαν μαζική σφαγή στην Τσιζρέ και δεν θέλουν να την ανακοινώσουν", δήλωσε ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), τρίτης πολιτικής δύναμης στο τουρκικό κοινοβούλιο, σε ομιλία ενώπιον βουλευτών του κόμματός του.

Ο Ντεμιρτάς αναφερόταν στην Τσιζρέ, μία από τις κουρδικές πόλεις στο κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας όπου ο στρατός και η αστυνομία διεξάγουν εδώ και δυο μήνες μεγάλη επιχείρηση για την εκδίωξη των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οι οποίοι κήρυξαν "εξέγερση" σκάβοντας χαρακώματα και ορθώνοντας οδοφράγματα.
Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εδώ και πολλές ημέρες, 60 κάτοικοι της Τσιζρέ, μεταξύ των οποίων και τραυματίες, που είχαν οχυρωθεί στο υπόγειο ενός κτιρίου, εκτελέστηκαν το Σαββατοκύριακο από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Χθες ο ισλαμο-συντηρητικός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου διέψευσε κατηγορηματικά ότι έγινε οποιαδήποτε επίθεση με στόχο αμάχους, λέγοντας πως "το τουρκικό κράτος μάχεται μόνο κατά των τρομοκρατών" και "κάνει τα πάντα για να αποφύγει την απώλεια αμάχων".
Ο Ντεμιρτάς δήλωσε, όμως, πως "70 έως 90 πρόσωπα" είχαν καταφύγει στο εν λόγω υπόγειο, έπειτα από επίθεση που δέχθηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο, από άρματα μάχης. "Σύμφωνα μ' εμάς, σκότωσαν όλους όσοι βρίσκονταν σε αυτό το μέρος (...) Οι αρχές διασκόρπισαν στη συνέχεια τις σορούς των θυμάτων στους δρόμους και στα κατεστραμμένα (από τις μάχες) σπίτια σαν τα πτώματα να βρίσκονταν ήδη εκεί" με σκοπό να αποκρύψουν την ενέργειά τους, είπε.
Δεκάδες άνθρωποι και από τα δύο στρατόπεδα έχουν σκοτωθεί από το καλοκαίρι μετά την επανάληψη των μαχών ανάμεσα στον στρατό και την αστυνομία από τη μια πλευρά και στους αντάρτες από την άλλη έπειτα από σχετική ηρεμία δύο ετών.
Η επανάληψη της σύγκρουσης προκάλεσε επίσης δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων, περισσότερα από 200, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, και την έξοδο δεκάδων χιλιάδων άλλων.
(ΑΜΠΕ)

ΠΗΓΗ news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου