Μια αποκάλυψη που δημιουργεί ερωτηματικά αλλά και νέα δεδομένα  στην κόντρα ΟΠΑΠ-κυβέρνησης για τα vlts  φέρνει  η μια από τις ερωτήσεις της επιστολής-Pilot που απέστειλε η Κομισιόν στο υπουργείο Οικονομικών πριν τέσσερις εβδομάδες.  H επιστολή –Pilot  προς το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει πέντε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στην αγορά τυχερών παιχνιδιών με τις οποίες ζητά διευκρινίσεις και εξηγήσεις για όσα πολλά και διαφορετικά...κατα καιρούς έχουν δηλωθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις μέσα σε 15 μήνες , από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα.

Ουσιαστικά η παρέμβαση της Κομισιόν, περιγράφει την ασυνέπεια και τις παλινδρομήσεις των ελληνικών υπουργείων, που δεν κάνουν αυτό για το οποίο δεσμεύονται και δεν απαντούν ξεκάθαρα στις ερωτήσεις της. Επίσης αποδεικνύει την ασυνέχεια, αφού μέσα σε ένα χρόνο υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχουν καν τα πλήρη αρχεία της  αλληλογραφίας της Κομισιόν με το υπουργείο Οικονομικών και ο σημερινός υπουργός δεν γνωρίζει την αλληλογραφία και τις δεσμεύσεις του πρηγούμενου....
H προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε περιορισμούς στα vlts
 Όπως αποδεικνύει η πέμπτη ερώτηση της επιστολής η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να επιβάλει περιορισμούς στα ποσά που θα κατατίθενται στα vlts, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για το ύψος των περιορισμών αυτών.
Στις 20 Ιανουαρίου του 2015 , πέντε μόλις ημέρες πριν τις εκλογές, αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης, δήλωσαν με επιστολή τους ότι προτίθενται να θέσουν περιορισμούς στα vlts το Φεβρουάριο του 2015. Ο λόγος που αναφέρεται το δεδομένο αυτό στην επιστολή είναι για να υπογραμμιστεί ότι ενώ υπήρξε αυτή η δέσμευση ακολούθως  δεν εστάλη στις υπηρεσίες της Κομισιόν  κάποια αξιολόγηση των περιοριστικών μέτρων στις καταθέσεις –στα vlts-  και τώρα η Κομισιόν ζητά αυτή την αξιολόγηση καθώς και πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα της θέσπισης ορίων για τα vlt’s.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την αλλαγή της κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015 και την αλλαγή Προέδρου στην Επιτροπή Παιγνίων τον Ιούνιο του 2015, ο Κανονισμός των vlts άλλαξε, θεσπίζοντας  ημερήσιο όριο απωλειών ανά παίκτη τα 80 ευρώ, κάτι που σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ άλλαξε τη βιωσιμότητα του project και το έστειλε στις καλένδες. Τώρα φαίνεται πως κάποιου είδους περιορισμούς είχε εξαγγείλει και η προηγούμενη κυβέρνηση.
Διευκρινήστε μας παρακαλώ
Οι άλλες τέσσερις ερωτήσεις, αφορούν, α) την παροχή ενημέρωσης σχετικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο για τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια και το χρονοδιάγραμμα υιοθέτησης αυτών των αλλαγών, β ) να περιγραφεί η σχέση του νέου νόμου με τον υπάρχοντα νόμο 4002/2011, όπως τροποποιήθηκε από τον 4261/2014 γ) να ενημερώσει για το εύρος του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ και αν πρόκειται να ψηφιστεί διάταξη που είχε υποβληθεί το 2013 δ) αν προχώρησαν οι αλλαγές στις διατάξεις (άρθρα 43,45,46,50 που αφορούν τα vlts και τις άδειες διαδικτύου) του Ν.4002/11 όπως είχε ενημερώσει η προηγούμενη κυβέρνηση στην επιστολή της στις 20 Ιανουαρίου του 2015, ότι θα έκανε.
Στην επιστολή περιγράφονται οι αλλαγές στην ελληνική στάση για το διαδίκτυο και τα vlts από την προηγούμενη επιστολή Pilot της Κομισιόν του Δεκεμβρίου 2014, με βασικούς σταθμούς, την απάντηση της 20ης Ιανουαρίου 2015, τις εξαγγελίες (Βαρουφάκη) το Μάρτιο του 2015 για μόνιμες άδειες διαδικτύου, και την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2016 ότι προτίθεται να αναθεωρήσει το καθεστώς αδειοδότησης εισάγοντας νέα νομοθεσία.
«Καλωσορίζουμε την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου στο διαδίκτυο»
Η Επιστολή της Κομισιόν υπογραμμίζει: «Καλωσορίζουμε τις ελληνικές ανακοινώσεις για αναμόρφωση του ελληνικού θεσμικού πλαισίου για τα διαδικτυακά παίγνια.  Αυτή είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπίσετε τα εκκρεμή θέματα του ελέγχου της ελληνικής νοοθεσίας για τα τυχερά παιχνίδια και ευκαιρία να αποσαφηνιστούν οι κανόνες χορήγησης αδειών για τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο, οι προϋποθέσεις για τα online τυχερά παιχνίδια που βασίζονται σε τέτοιες άδειες και η αποσαφήνιση του πεδίου των online υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών που καλύπτονται από την εν λόγω άδειες ή από τις συμφωνίες με την ΟΠΑΠ, τον κάτοχο των αποκλειστικών δικαιωμάτων σε ορισμένους τομείς τυχερών παιχνιδιών»
Μια μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας απάντησης στην επιστολή της Κομισιόν, και ενώ ζητήθηκε παράταση ενός μήνα λόγω της έκτακτης επικαιρότητας, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε χθες την πρόθεση του υπουργείου να ρυθμίσει οριστικά με μόνιμες άδειες την αγορά διαδικτυακών τυχερών παιχνιδών, εκφράζοντας όμως επιφυλάξεις ως προς το χρονοδιάγραμμα λόω του πολύπλοκου εγχειρήματος.