Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Reuters: Απίθανο να υπάρξει συμφωνία Αθήνας- δανειστών αυτή την εβδομάδα

Οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές ξεκίνησαν εκ νέου, με αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση και να «ξεκλειδώσουν» πάνω από 5 δισ. ευρώ βοήθειας.

Ομως, το Reuters εκτιμά ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία αυτή την εβδομάδα, παρά τις αρχικές ελπίδες του Αλέξη Τσίπρα να έχει γίνει αυτό πριν από το Πάσχα, όπως σημειώνει.


Σε περίπτωση που τελικά υπάρξει συμφωνία, προσθέτει το δημοσίευμα, τόσο σε ότι αφορά τα «τακτικά» όσο και τα «έκτακτα» μέτρα, θα γίνει νέο Eurogroup το νωρίτερο την Πέμπτη.

Οι μεταρρυθμίσεις που είναι στο τραπέζι αφορούν τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, όπως και τα επιπλέον μέτρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα σε περίπτωση που δεν πετύχει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος που θέτει το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Αυτά τα «έκτακτα» μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν τα «τακτικά» δεν επαρκούν για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Η συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, που θεωρητικά θα έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δεν έχουν οριστεί ακόμη, αλλά η Αθήνα αντιδρά με το επιχείρημα ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει εκ των προτέρων νομοθέτηση.

Η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα που θα «ξεπαγώσουν» σε περίπτωση συμφωνίας, προκειμένου να αποπληρώσει δάνεια του ΔΝΤ, ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά η εύρεση επιπλέον περικοπών- ακόμη και «έκτακτων»- θα είναι δύσκολη για την κυβέρνηση, σημειώνει το Reuters. «Επανεξελέγη τον Σεπτέμβριο με την υπόσχεση να μετριάσει τις επιπτώσεις της λιτότητας και διαθέτει μία εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί και το ΔΝΤ διαφωνούν για το αν οι «τακτικές» μεταρρυθμίσεις επαρκούν για την επίτευξη του στόχου και για αυτό υπήρξε η απόφαση για την αναζήτηση έκτακτων μέτρων. Η διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα έως το 2018 είναι της τάξεως του 2% του ΑΕΠ.

Εξαιτίας των διαφορετικών δημοσιονομικών εκτιμήσεών τους, οι δανειστές διαφωνούν και για το αν η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή ελάφρυνση χρέους. Οι συζητήσεις επί αυτού του θέματος θα προχωρήσουν όταν επιτευχθεί συμφωνία για το πακέτο των έκτακτων μέτρων.


ΠΗΓΗ pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου