Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

«Αδελφάκι» της Γης στη διαστημική μας... γειτονιά - ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Ένα «αδελφάκι» της Γης εντόπισαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, μια ανακάλυψη που αναπτερώνει τις ελπίδες για την ανεύρεση πλανήτη που θα μπορούσε στο μέλλον να φιλοξενήσει ζωή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θερμοκρασία του πλανήτη επιτρέπει την ύπαρξη νερού και κατ’ επέκταση δεν αποκλείει την ύπαρξη ζωής. Φυσικά, οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουν εάν ο πλανήτης μπορεί να υποστηρίξει ζωή.
Ο πλανήτης, που ονομάστηκε Proxima B, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο νάνο  Proxima Centauri ή ελληνιστικό «Εγγύτατος του Κενταύρου» και βρίσκεται στην… γειτονιά του ηλιακού μας συστήματος, τουλάχιστον από αστρονομικής άποψης.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι λίγο διαφορετική, καθώς ο δορυφόρος του άστρου βρίσκεται σε απόσταση 40 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Έτσι, μια επίσκεψη σε αυτόν θα απαιτούσε τη χρήση διαστημικού σκάφους, το οποίο δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί!
«Σίγουρα, το να πάμε εκεί αυτή τη στιγμή είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά οι άνθρωποι το σκέφτονται και πλέον δεν είναι μόνο ακαδημαϊκή άσκηση το να σκεφτόμαστε ότι κάποια μέρα πιθανώς να στείλουμε κάποιο σκάφος εκεί» δήλωσε ο ερευνητής Guillem Anglada-Escudé, μέλος της ομάδας.
Στις αρχές του χρόνου, ο δισεκατομμυριούχος Yuri Milner ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει 100 εκατομμύρια στην έρευνα και κατασκευή ενός μικρού διαστημικού σκάφους, που θα μπορεί να ταξιδέψει στο διάστημα προωθούμενο από λέιζερ.
Τα σκάφη αυτά θα κινούνται, πάντα θεωρητικά, με το 20% της ταχύτητας του φωτός, μειώνντας το ταξίδι σε ένα άστρο όπως τον «Εγγύτατο του Κενταύρου» σε μερικές… δεκαετίες!

ΦΩΤΟ:Έτσι φαντάστηκε τον Proxima B καλλιτέχνης, που κλήθηκε να ζωγραφίσει την επιφάνεια του πλανήτη

ΠΗΓΗ ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου