Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Τσαβούσογλου: Η ε/κ πλευρά έχει ξεστρατίσει

«Δυστυχώς η ε/κ πλευρά, ενώ πηγαίνει κατευθείαν για τις εκλογές έχει ξεστρατίσει», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση  ΤRT, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι ενώ στο Μοντ Πελεράν έφτασαν σε σημείο που να μπορούν να συμφωνήσουν σε ορισμένα ζητήματα, η ε/κ πλευρά είπε ‘δεν έχω ούτε από την Ελλάδα, ούτε και από το νησί τόση στήριξη
και επίσης η εκκλησία είναι αρνητική’, ζητώντας διάλειμμα. Στη συνέχεια, υποστήριξε, η ε/κ πλευρά εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις έπειτα από τις επικρίσεις τόσο του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όσο και του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε για την απόφαση της Βουλής για την Ένωση. “Ο Αναστασιάδης ακόμη κι αν θέλει προσωπικά να κάνει κάποια πράγματα φαίνεται ότι είναι σε ένταση και ανήσυχος. Δεν έχει πλήρη στήριξη. Τρία κόμματα είναι εξ' ολοκλήρου εναντίον της λύσης”, είπε.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η πρόταση για την απόφαση για την ένωση ανήκει σε ρατσιστικό κόμμα. “Δύο ρατσιστικά κόμματα, αυτή είναι η κατάσταση στην ε/κ πλευρά και στην Ευρώπη, παίρνουν όμηρο ολόκληρη τη Βουλή. Κανένας δεν μπόρεσε να πάει εναντίον τους. Τώρα προσπαθούν να το διορθώσουν. Και όσο δεν διορθώνεται αυτή είναι απόφαση που έχει ληφθεί από τη Βουλή- ο Ακιντζί, δηλαδή η τ/κ πλευρά, δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι” των διαπραγματεύσεων.

“Εάν το αφήσουν σε εκκρεμότητα αυτό δεν γίνεται. Πρέπει να αποφασίσουμε το συντομότερο αν θα γίνει ή όχι. Στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε. Ακόμη και η απόφαση της ένωσης, έχει δείξει για άλλη μια φορά ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Επειδή η καρδιά τους δεν είναι σωστή, ακόμη τρέχουν πίσω από συγκεκριμένα όνειρα. Αλλά ας μην ξεχάσουν ούτε την ιστορία, ούτε το 74. Επομένως εμείς δεν θα δώσουμε ευκαιρία σε αυτό”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι “ο Αναστασιαδης άρχισε ‘να μετατοπίζεται’ στο θέμα της της πολιτικής ισότητας, προσθέτοντας ότι δεν είναι σωστό για τη λύση οι φήμες ότι ο Αναστασιάδης δεν θέλει να δει τους Τ/κ πολιτικά ίσους”.

Αν δεν θα υπάρξει λύση θα σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και η Τουρκία θα συνεχίσει τον δικό της δρόμο, πρόσθεσε και κατέληξε “αν χαθεί αυτή η ευκαιρία δεν θα υπάρξουν ξανά τέτοιες διαπραγματεύσεις”.
ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου