Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Ο κυκλώνας «Ίρμα» έφτασε στη Φλόριντα (Εικόνες & Χάρτης)

Το «μάτι» του κυκλώνα «Ίρμα» προσεγγίζει στις νότιες περιοχές της Φλόριντα ενισχυμένος, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC).

Αφού προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές στην κεντρική και την ανατολική Κούβα, ο κυκλώνας «Ίρμα», με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 210 χιλιόμετρα την ώρα, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Φλόριντα.

Οι μετεωρολόγοι έχουν προβλέψει ότι θα προκαλέσει σφοδρές καταιγίδες, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην αμερικανική ιστορία.


Μετά τις 18:00 το Σάββατο τοπική ώρα (01:00 τα ξημερώματα της Κυριακής ώρα Κύπρου), το μάτι του κυκλώνα, που βρισκόταν λιγότερα από 100 χλμ. βόρεια του θέρετρου Βαραδέρο (κεντροδυτικά), άρχισε να μετακινείται προς τα βορειοδυτικά και να απομακρύνεται από τις ακτές της Κούβας, ανέφερε ο Κουβανός μετεωρολόγος, Χοσέ Ρουμπιέρα, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, κάτι που συνάδει με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ.

Χάρτης του πρακτορείου Reuters που δείχνει την αναμενόμενη πορεία του κυκλώνα στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες

Ως το απόγευμα της Κυριακής η Αβάνα και οι γειτονικές επαρχίες Μαγιαμπέκε και Αρτεμίσα, στο δυτικό τμήμα της Κούβας, συνεχίζαν να υφίστανται τις συνέπειες του κυκλώνα, κυρίως πλημμυρίδα και κύματα ύψους ακόμη και οκτώ μέτρων.

Η Πολιτική Προστασία της Κούβας έχει θέσει τις τρεις επαρχίες σε κατάσταση συναγερμού.

Ο κυκλώνας «Ίρμα», κατηγορίας 4 πλέον, ήταν ο πρώτος κυκλώνας τόσο μεγάλης ισχύος το μάτι του οποίου έπληξε άμεσα το νησί από το 1932. Σύμφωνα με τις κουβανικές Αρχές, προκάλεσε «σοβαρές» υλικές ζημιές στις κεντρικές επαρχίες Καμαγουέι και Σιέγο ντε Άβιλα τις τελευταίες 24 ώρες, ειδικά στα κάγιος, τα τουριστικά νησάκια, που είχαν αποκοπεί από τον κόσμο το βράδυ του Σαββάτου.

Αν και ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για σοβαρές υλικές ζημιές, επίσημα δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος στη νήσο.

Απομακρυνόμενος από την Κούβα, τα μεσάνυχτα ώρα Κύπρου ο κυκλώνας βρισκόταν 145 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των νησιών Κι Γουέστ και κινούνταν με ταχύτητα 193 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το NHC.

Ο «Ίρμα» που άφησε τουλάχιστον 22 νεκρούς στην Καραϊβική, θεωρούνταν ότι θα μπορούσε να απειλήσει ζωές και στη Φλόριντα και να προκαλέσει φυσική καταστροφή δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, αποδυναμώθηκε καθώς περνούσε από την Κούβα αν και αναμένεται να ενισχυθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις σε καταιγίδα κατηγορίας 4 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον.

Ισχυροί άνεμοι ήδη πλήττουν τα Κι Γουέστ. Στο Μαϊάμι έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 19:00 (τοπική ώρα). Περίπου 220.000 καταναλωτές στην Φλόριντα δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα την Κυριακή το πρωί, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

«Αυτή είναι μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή», εκτίμησε το κέντρο.

ΗΠΑ: Φορολογική μεταρρύθμιση λόγω «Ίρμα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε το Σάββατο ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, να επιταχύνει τις προσπάθειες για την αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα, υποστηρίζοντας ότι οι δυνητικές συνέπειες του κυκλώνα «Ίρμα» αποτελούν έναν λόγο να επισπευστούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Νομίζω τώρα με αυτό που έγινε με τον κυκλώνα, θα ζητήσω μια επιτάχυνση. Ήθελα μια επιτάχυνση έτσι κι αλλιώς, αλλά τώρα τη χρειαζόμαστε ακόμα πιο πολύ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την έναρξη του υπουργικού του συμβουλίου στο Καμπ Ντέιβιντ. Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τη δήλωσή του.

Ο Τραμπ κάλεσε το Κογκρέσο μέσω Twitter την Παρασκευή να μην περιμένει μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου πριν εξετάσει τη θέσπιση νέας νομοθεσίας για το φορολογικό σύστημα.

Πηγή: in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου