Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Διπλωματικός πόλεμος: Κρίση άνευ προηγουμένου μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας – Έξαλλος ο Λαβρόφ(Βίντεο)

Στον «πάγο» οι σχέσεις Αθήνας – Μόσχας – «Δάκτυλο» των ΗΠΑ βλέπει το Κρεμλίνο πίσω από την απέλαση των Ρώσων διπλωματών – Ακυρώνει την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας την ελληνική κυβέρνηση «υποχείριο» της Δύσης
Σε διπλωματικό θρίλερ με απρόβλεπτη και ενδεχομένως επικίνδυνη κατάληξη εξελίσσεται η σύγκρουση Ελλάδας – Ρωσίας, μετά την απόφαση της ελληνική κυβέρνησης να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε άλλους δύο, με την κατηγορία της προσπάθειας παρέμβασής τους σε «ευαίσθητα» ζητήματα της Ελλάδας στα Βαλκάνια και ειδικότερα στο ονοματολογικό των Σκοπίων.

Η Μόσχα αντέδρασε στην απέλαση δύο διπλωματικών της υπαλλήλων από την Αθήνα, καλώντας την Παρασκευή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τον Έλληνα πρέσβη Ανδρέα Φρυγανά.
Ο κ. Φρυγανάς εκλήθη στο ρωσικό ΥΠΕΞ για να συζητηθεί το θέμα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και να ενημερωθεί για τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ελληνας πρεσβευτής είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον διευθυντή της 4ης Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Υπουργείου και στη συνέχεια αποχώρησε. Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών βλέπει τις ΗΠΑ πίσω από την απέλαση των Ρώσων διπλωματών. «Η Ουάσιγκτον βρίσκεται πίσω από την αντιρωσική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει το Sputnik.

Εκνευρισμένος ο Λαβρόφ - Στον «αέρα» η επίσκεψή του στην Ελλάδα 

Να συντηρήσει την κόντρα με την Αθήνα και δι΄ αυτής με τις ΗΠΑ επιλέγει ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, ρίχνοντας έτσι λάδι στην φωτιά της έντασης των ελληνορωσικών σχέσεων, την οποία έχουν πυροδοτήσει οι κυρώσεις κατά Ρώσων διπλωματών, η Συμφωνία των Πρεσπών και ως φαίνεται η επικείμενη έκδοση του “Mr. Bitcoin” από την Ελλάδα στις ΗΠΑ …μέσω Γαλλίας!
Σε συνέντευξη του στον Λάρι Κινγκ, ο Σεργκέι Λαβρόφ ερωτηθείς σχετικώς αποκρίθηκε ότι «τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα είναι όμοια με την πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ, η οποία βασίζεται σε ανυπόστατη ρητορική σε βάρος της Μόσχας».
ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΡΓΚΕΙ ΛΑΒΡΟΦ: 
«Δεν μας παρουσίασαν καμία απόδειξη», σημειώνει ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφορικά με την «παράνομη» δράση Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα, για την οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις κατά χαμηλόβαθμων στελεχών της πρεσβείας της χώρας στην Ελλάδα, την ώρα πάντως που δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για «περίεργη κινητικότητα» των Ρώσων στην Αλεξανδρούπολη.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας, την στιγμή που η Μόσχα, μέσω του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, εμφανίστηκε να επιμένει στην υιοθέτηση ισοδύναμων αντιμέτρων στην απέλαση και εξέφρασε σφοδρή δυσαρέσκεια για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Πληροφορίες από το Κρεμλίνο αναφέρουν ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ, τη χρονική αυτή στιγμή έχει αποφασίσει ότι δεν θα επισκεφθεί την Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο, όπως είχε διευθετηθεί κατά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, τον Ιούνιο στη Μόσχα.
Ρωσικές διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ, αναφέρουν ότι η προγραμματισμένη για το φθινόπωρο επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, βρίσκεται στον «αέρα» και η προετοιμασία της έχει ανασταλεί στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων.
Πάντως, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, είπε πως δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ.
Στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν αβάσιμες τις κατηγορίες ότι η απόφαση για την απέλαση των δύο διπλωματών υπαγορεύθηκε από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ό,τι «οι Ρώσοι δυσκολεύονται να αντιληφθούν το δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπουν τρίτες δυνάμεις από πίσω».

FT: Στην Αλεξανδρούπολη η ρωσική παρέμβαση για το Σκοπιανό

Η Αλεξανδρούπολη αποτέλεσε σύμφωνα με τους Financial Times την πόλη στην οποία εξελίχθηκε η παρέμβαση των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την αρθρογράφο, η οποία επικαλείται δύο πηγές με γνώση των δραστηριοτήτων τους, οι δύο διπλωμάτες ήταν γνωστοί στην πόλη στην οποία διαμένει μια μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις.
FT
Οι δύο διπλωμάτες υπενθυμίζουν οι FT κατηγορήθηκαν για συνεργασία με επιχειρηματίες προκειμένου να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, Ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό.
«Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και γι' αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη» δηλώνει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στους FT.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η μια από τις απόπειρες δωροδοκίας απέτυχε όταν Έλληνας αξιωματικός ανέφερε το περιστατικό στους ανωτέρους του. «Για την Ελλάδα να διώξει Ρώσους αξιωματούχους είναι υπερβολικό, όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολιτισμικοί και θρησκευτικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα κυβερνάται από ένα κόμμα που κάποτε απολάμβανε των στενών δεσμών με το Κρεμλίνο» παρατηρούν οι FT και προσθέτουν μια δήλωση του Έλληνα αξιωματούχου «πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο. Ακόμα και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, όταν ήμασταν ένα κράτος πρώτης γραμμής κατά του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Ελλάδα είχε αποφύγει να απελάσει ανατολικοευρωπαίους διπλωμάτες».
Οι Ρώσοι διπλωμάτες πιστεύεται ότι πλήρωσαν ακροδεξιές οργανώσεις για να επηρεάσουν πολίτες στο Σκοπιανό ζήτημα. «Μπορείς να εξαγοράσεις μεγάλη στήριξη με 20-30.000 ευρώ στην Αλεξανδρούπολη όπου η ανεργία είναι υψηλή και οι νέοι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι με τα υπάρχοντα πολιτικά κομματα» δηλώνει στους FT διπλωμάτης δυτικής χώρας και προσθέτει «είναι μια εκλεπτυσμένη επιχείρηση που έγινε με το προπέτασμα των μακροχρόνιων πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία και την κοινή θρησκευτική κληρονομιά».

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου