Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Κλείδωσε η τετραμερής συμφωνία για αγωγό East Med

Σε συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med κατέληξαν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Ιταλία και το Ισραήλ, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel.
 
Ο αγωγός θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου του εβραϊκού κράτους με τις τρεις χώρες, σε ένα μεγάλο έργο που εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από εφτά δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Μέσω του East Med θα γίνεται η προμήθεια φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.  
 
Σύμφωνα με το Κανάλι 2 του Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο, πριν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την τοποθέτηση του μακρύτερου και βαθύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο.  
 
Στη συμφωνία τονίζεται ότι το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.  
 
Ο αγωγός East Med θα ξεκινήσει περίπου 170 χιλιόμετρα από τη νότια ακτή της Κύπρου και θα εκτείνεται για δύο χιλιάδες 200 χιλιόμετρα, για να φτάσει στο Οτράντο της Ιταλίας, μέσω της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας.  
 
Ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.  
 
Οι ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν ετησίως κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, έως το 2030.  
 
Σύμφωνα με ειδησεογραφικό κανάλι του Ισραήλ, οι εργασίες για τον East Med θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων μηνών και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα σε πέντε χρόνια.  
 
Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιούλι Στάινιτς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο East Med θα μπορούσε να μειώσει, σε κάποιο βαθμό, και την αραβική επιρροή στην Ευρώπη.
 
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΡΙΚ ότι οι εμπλεκόμενες χώρες βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την κατασκευή του East Med. Η ίδια πηγή ανέφερε στο ΡΙΚ ότι από την ημέρα επίτευξης της συμφωνίας θα απαιτηθούν πέντε εβδομάδες προκειμένου το περιεχόμενό της να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «ξέρει να κρίνει θετικά και να ενισχύει το κυβερνητικό έργο όταν αυτό βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Δεν εξασκούμε στείρα κριτική, αλλά και δεν είμαστε χειροκροτητές έναντι ανταλλαγμάτων». Στην περίπτωση του αγωγού EASTMED, αναφέρουν οι Οικολόγοι, «στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης και χαιρετίζουμε ως θετική είδηση το γεγονός ότι προχωρεί και πλησιάζει η συμφωνία μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για το πολύ σημαντικό ενεργειακό έργο που αφορά άμεσα και καθοριστικά την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι Τούρκοι, τέτοιου είδους εξελίξεις αλλάζουν το ισοζύγιο δυνάμεων στην περιοχή και επηρεάζουν τη λύση του Κυπριακού».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου