Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Η μεγάλη ναυμαχία που έγινε στην Ελλάδα αλλά χωρίς τους Έλληνες!

Όταν οι…”σύμμαχοι” αντιτάχθηκαν στην υπό κατάρρευση Οθωμανική Αυτοκρατορία, σώζοντας στο παρά πέντε την ελληνική επανάσταση.

Στις 20 Οκτωβρίου 1827 έλαβε χώρα στον ομώνυμο όρμο της Πύλου η ναυμαχία του Ναβαρίνου. Το επιτυχές της αποτέλεσμα άλλαξε την πορεία της ιστορίας.

Οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής (Αγγλία – Γαλλία – Ρωσία)ήρθαν αντιμέτωποι με τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο, υπό τον αιμοσταγή Ιμπραήμ πασά.
Επρόκειτο για μία από τις κομβικότερες ναυμαχίες στην ιστορία της Ευρώπης (ίσως και του κόσμου), καθότι ανέκοψε κάθε ελπίδα αναπτέρωσης σε στεριά και θάλασσας για τους Οθωμανούς. Ουσιαστικά η Ευρώπη είχε διαλέξει στρατόπεδο. Στα σχέδια των «Μεγάλων Δυνάμεων” της εποχής δεν υπήρχε η άλλοτε κραταιά Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Χαρακτηριστικό της ναυμαχίας αυτής είναι πως ήταν η τελευταία στην ιστορία όπου διεξήχθη με…ιστιοφόρα σκάφη, αλλά και η μοναδική στην οποία συγκεντρώθηκαν τόσες πολλές δυνάμεις από τόσες πολλές διαφορετικές χώρες.

Φυσικά ο σκοπός ήταν ένας και μοναδικός: Να σωθεί έστω και την τελευταία στιγμή η ελληνική επανάσταση από τις «δημοκρατικές δυνάμεις”, μιας και εκείνη την περίοδο των αλλαγών συνέφερε τους «μεγάλους” της Ευρώπη η ίδρυση ενός μικρού και ελεγχόμενου ελληνικού κράτους.

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου