Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019

Κινητικότητα στην Άγκυρα: Κοινό ανακοινωθέν από την τουρκική Εθνοσυνέλευση για την Κυπριακή ΑΟΖ!

Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας έδωσε στην δημοσιότητα ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο αφορά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η κίνηση της Άγκυρας έρχεται λίγο μετά την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία.
Το ανακοινωθέν έχει ως εξής:
«Ως κόμματα που διατηρούμε κοινοβουλευτική ομάδα στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, στο ζήτημα της κατανομής των πόρων των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, καταδικάζουμε με έντονο τρόπο όλες τις προσπάθειες, όλα τα σχέδια προς την
κατεύθυνση των τετελεσμένων γεγονότων, την παραγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων, με βάση το διεθνές δίκαιο, των τ/κ και της Τουρκικής Δημοκρατίας, και καταδεικνύουμε με ξεκάθαρο τρόπο ότι είμαστε έναντι στις πολιτικές των κύκλων που διεξάγουν πολιτική σε αυτήν την κατεύθυνση».
Το ανακοινωθέν υπογράφουν τα δυο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το μικρότερο εθνικιστικό κόμμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.
Από το κοινό ανακοινωθέν απέχουν το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών και τα μικρότερα κόμματα που δεν φέρουν κοινοβουλευτική ομάδα στην βουλή, δηλαδή το συντηρητικό Κόμμα Ευτυχίας και το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας.
Τηλεφωνική επικοινωνία Βερολίνου-Άγκυρας
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τουρκική υπηρεσία της Φωνής της Γερμανίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και Τουρκίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το γερμανικό δημοσίευμα τονίζει ότι «το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο ανακοινωθέν τονίστηκε ότι επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις «παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας που αναμένεται να ανακοινωθούν» και ότι η Γερμανία «είναι έτοιμη να στηρίξει το διάλογο με στόχο την λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

ΠΗΓΗ pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου