Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Ινδία: Αγνωστοι έκλεψαν την τέφρα του Μαχάτμα Γκάντι

Άγνωστοι έκλεψαν μέρος της τέφρας του ειρηνιστή Ινδού ηγέτη Μαχάτμα Γκάντι, την ημέρα της 150ης επετείου από τη γέννηση του, ανακοίνωσε την Πέμπτη η αστυνομία της Ινδίας. Οι στάχτες εκλάπησαν από το μνημείο στην κεντρική Ινδία, στο οποίο φυλάσσονταν από το 1948, τη χρονιά της δολοφονίας του από έναν ινδουιστή εξτρεμιστή και της αποτέφρωσης της σωρού του.
Οι δράστες, πιθανώς φανατικοί ινδουιστές και οι ίδιοι, βεβήλωσαν επίσης το μνημείο με πράσινη μπογιά, γράφοντας τη λέξη «προδότης» πάνω σε φωτογραφίες του ηγέτη της ινδικής ανεξαρτησίας. Παρά τη σχεδόν καθολική αποδοχή του ως
«πατέρα του έθνους» από τους περισσότερους Ινδούς, υπάρχουν ακόμη εξτρεμιστές ινδουιστές που θεωρούν τον Γκάντι προδότη, λόγω της στάσης του υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης και ενότητας ινδουιστών και μουσουλμάνων. Μάλιστα, αυτό παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Γκάντι υπήρξε βαθιά αφοσιωμένος στην ινδουιστική θρησκεία.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό το φανατικό τμήμα της ινδουιστικής θρησκείας κατηγορεί τον Ινδό ηγέτη για προδοσία των ινδουιστών μέσω της τόσο «φιλομουσουλμανικής» στάσης του, θεωρώντας τον μάλιστα υπεύθυνο και για τη διάσπαση της Ινδίας σε δύο κρατικές οντότητες (Ινδία και Πακιστάν) κατά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1947, καθώς και για τη μεγάλη αιματοχυσία που τη συνόδευσε.
Παρότι ο Γκάντι αποτεφρώθηκε μετά το θάνατο του, οι στάχτες του δεν ρίχτηκαν στα νερά κάποιου ποταμού, όπως επιτάσσει η θρησκευτική παράδοση του Ινδουισμού. Ωστόσο, λόγω της λατρείας του κόσμου προς το πρόσωπο του, οι στάχτες δεν συγκεντρώθηκαν αμέσως σε ένα μέρος, αλλά μικρές ποσότητες τους στάλθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας για τελετές στη μνήμη του, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην είναι συγκεντρωμένες σε μία και μόνο τεφροδόχο.

ΦΩΤΟ  Ο Ινδός ηγέτης Μαχάτμα Γκάντι χαιρετάει τα πλήθη που έχουν συρρεύσει για να τον δουν από κοντά, στην πόλη Αχμενταμπάντ της Ινδίας, το 1931. ASSOCIATED PRESS

ΠΗΓΗ kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου