Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Αχρίδα: Τα 9 σημεία της Συμφωνίας για τη «Βαλκανική μίνι Σένγκεν» μεταξύ Ράμα- Ζάεφ και Βούτσιτς

Αχρίδα.

Οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Έντι Ράμα, της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υπέγραψαν χθες το βράδυ στην Αχρίδα μια κοινή δήλωση με τον κατάλογο των προτεραιοτήτων για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, μεταξύ των οποίων είναι η ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών, η αναγνώριση των διπλωμάτων κλπ.



Το κείμενο ορίζει με σαφήνεια ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι κύριος στόχος των Δυτικών Βαλκανίων.


«Εμείς οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, συναντηθήκαμε σήμερα στην Αχρίδα να συζητήσουμε την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας, απαλείφοντας τα εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων και ως εκ τούτου δηλώνουμε:


1. Ο σκοπός της ένταξης στην ΕΕ, παραμένει στόχος των Δυτικών Βαλκανίων και καμία άλλη εναλλακτική λύση σε αυτόν τον στόχο δεν ισχύει για την περιοχή.


2. Εφόσον όλοι μοιραζόμαστε τις ευρωπαϊκές αξίες, έχουμε να εργαστούμε για να φέρουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα στις κοινωνίες μας.

Συμπερασματικά, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να εφαρμόσουμε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιτύχουμε βαθμιαία την πλήρη συμμόρφωση με αυτά τα πρότυπα.


3. Επιβεβαιώνουμε ότι η διαδικασία αποδοχής είναι το καλύτερο διαθέσιμο μετασχηματιστικό εργαλείο να διασφαλίσουμε την ευημερία και την πρόοδο στις κοινωνίες μας, αλλά και να εξασφαλίσουμε μια πιο διαρθρωμένη και αποτελεσματική σύγκλιση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων.


4. Ταυτόχρονα, τονίζουμε ότι η περιφερειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ολοκλήρωσης, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος όλων των προσπαθειών μας για την εξασφάλιση της προόδου, οικονομικής ευημερίας και καταπολέμησης των σημερινών προκλήσεων, υπενθυμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης και διευκόλυνσης των επαφών μεταξύ των λαών.


5. Έχουμε επιβεβαιώσει ότι αυτές οι προσπάθειες συμβαδίζουν με τις φιλοδοξίες μας για ένταξη στην ΕΕ.


6. Χαιρετίζουμε τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν στον περιφερειακό οικονομικό τομέα μέσω του πολυετούς σχεδίου δράσης για την εγκαθίδρυση της περιφερειακής οικονομικής ζώνης, καθώς και του έργου που επιτελείται εκεί, αλλά και σε σημαντικές περιφερειακές πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων το RCC  και CEFTAN.


7. Έχουμε τονίσει και χαιρετίσει το ρόλο της διαδικασίας του Βερολίνου ως σημαντικού καταλύτη για την περιφερειακή συνεργασία.

8. Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε την περιφερειακή ολοκλήρωση με μέτρα που έχουν ήδη τεθεί για την επίτευξη πρακτικών αποτελεσμάτων ορατά στους πολίτες μας το συντομότερο δυνατό.

Επιπλέον, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν με καλή τη πίστη από όλους μας μέσα στις υπάρχουσες δομές (για παράδειγμα MAP REA, Cefta, RCC κ.λπ.).


9. Επιβεβαιώνουμε ότι η επαφή πολίτη με πολίτη, είναι ένας χώρος όπου μπορούμε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα και να δούμε απτά οφέλη για τους πολίτες μας.


Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε την προθυμία μας να εργαστούμε με προτεραιότητα για την επίτευξη της συμφωνίας για τη διέλευση των συνόρων στην περιοχή με τα δελτία ταυτότητας, έτσι ώστε η συμφωνία αυτή να μπορεί να υπογραφεί κατά την προσεχή διάσκεψη κορυφής της διαδικασίας του Βερολίνου το καλοκαίρι του 2020.


Καλούμε τη Βόρεια Μακεδονία να ηγηθεί της προσπάθειας και να καλέσει το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας, να ενεργεί σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του για τη Συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια.


Η προσπάθεια αυτή θεωρείται ευρέως απαραίτητη για τη δημιουργία νέων αναπτυξιακών ευκαιριών και την αύξηση της ικανότητας για τη δημιουργία υψηλών επιπέδων ανάπτυξης στην περιοχή.


lexo.com.al, shqiptarja.com,
--
               
  http://www.echedoros-a.gr
ΠΗΓΗ echedoros-a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου