Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Εγκαταλείπουν όπλα & τανκ οι φιλότουρκοι του GNA – Αιγύπτιος Αξιωματούχος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκρουσης με την Τουρκία!

Σε πανικό βρίσκονται οι φιλότουρκοι στην Λιβύη, καθώς εγκαταλείπουν τα όπλα τους και τα τανκ τους, με τις δυνάμεις του LNA να τα καταλαμβάνουν.


Η προέλαση του Χαφτάρ συνεχίζεται, ενώ την ίδια στιγμή, Αιγύπτιος Αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα Independent Arabia, ότι εάν τολμήσει η Άγκυρα εισβολή στην Λιβύη, τότε το Κάιρο θα απαντήσει δυναμικά.
Τι σημαίνει η διπλωματική απάντηση του Αξιωματούχου; Ότι ο Σίσι θα στείλει μαχητικά και στρατό ξηράς για να σταματήσει τους Τούρκους.

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΑΛΓΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΥΝΗΣΙΑΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ
Δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις έρχονται να προσθέσουν νέα προβλήματα στα σχέδια της Τουρκίας για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Η πρώτη αφορά την δήλωση της Εκπροσώπου της Προεδρείας της Τυνησίας, Rachida Nafeer, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση του εδάφους της Τυνησίας, για εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στην επικράτεια της Λιβύης.
Η δεύτερη αφορά τη στάση της Αλγερίας στο ίδιο θέμα. Σύμφωνα με σανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στο Twitter, η Αλγερία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη ή εμπλοκή στην κρίση της Λιβύης, ενώ χαρακτήρισε την εμπλοκή της Τουρκίας ως εισβολή στη Λιβύη. Η εξέλιξη αυτή έγινε μετά την επίσκεψη του Σαράζ στην Αλγερία.
ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΧΑΦΤΑΡ
Η Σύρτη και όλες οι γύρω περιοχές παραμένουν υπό τον πλήρη και σταθερό έλεγχο του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), δήλωσε ο απεσταλμένος της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης (σ.σ. του LNA), Αρέφ Αλί Ναγιέντ, στο Sputnik.
Τη Δευτέρα, ο LNA εισήλθε στη Σύρτη και δήλωσε ότι έχει τον πλήρη έλεγχο της πόλης. Αργότερα την ίδια ημέρα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής στην ομάδα επαφών για την κρίση στη Λιβύη, Λεν Ντένγκοφ, δήλωσε στο Sputnik ότι στρατεύματα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) είχαν ανακαταλάβει τη Σύρτη. Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ακόμη ότι η πόλη θα μπορούσε να αλλάξει εκ νέου χέρια καθώς οι μάχες συνεχίζονταν.
«Από σήμερα το πρωί, η Σύρτη και όλες οι γύρω περιοχές βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο του Εθνικού Στρατού της Λιβύης που καθοδηγείται από το κοινοβούλιο της Λιβύης, τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Βεγγάζη», δήλωσε ο Ναγιέντ. Οι αναφορές περί του αντιθέτου βασίζονται στην «παραπληροφόρηση της GNA», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον απεσταλμένο, η «ταχεία απελευθέρωση της Σύρτης ήταν το αποτέλεσμα συνδυασμένων επιχειρήσεων στην ξηρά, τη θάλασσα και την αεροπορία».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η λειτουργία των βασικών υποδομών έχει αποκατασταθεί. «Τα σχολεία και τα νοσοκομεία έχουν ήδη ξανανοίξει, η αστυνομία είναι παντού», δήλωσε ο Ναγιέντ.
Πρόσθεσε ότι κλήθηκε μια επιτροπή έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλιστούν βασικές υπηρεσίες – από παροχή ψωμιού και καθαρού νερού έως ιατρικές υπηρεσίες και συντήρηση του ηλεκτρικού και επικοινωνιακού δικτύου.
Επιπλέον, ο ίδιος σημείωσε η ηγεσία της πόλης συγκεντρώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ για να εκφράσει την υποστήριξή της στον LNA.
«Τα αλαζονικά σχέδια της Τουρκίας θα αποτύχουν»
Ο Ναγιέντ επεσήμανε εξάλλου ότι η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης εκτιμά ιδιαίτερα την άρνηση της Ρωσίας να στηρίξει την Τουρκία, στην απόφαση της Άγκυρας να εμπλακεί στη σύγκρουση στη βορειοαφρικανική χώρα από την πλευρά της κυβέρνησης της Τρίπολης.
«Τα αλαζονικά σχέδια της Τουρκίας για κατάκτηση εκ νέου της Λιβύης και αναβίωση της οθωμανικής αποικίας είναι καταδικασμένα να αποτύχουν» σημείωσε. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο, αυτή η πολιτική έχει απορριφθεί τόσο στη Λιβύη όσο και στην Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία καθώς και τη Γαλλία.
Την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες της χώρας του ξεκινούν σταδιακά να αναχωρούν για τη Λιβύη για να υποστηρίξουν την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), στο πλαίσιο της συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης.








ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου