Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Το καθεστώς της Τουρκίας χαρακτηρίστηκε και επισήμως "ήπια απολυταρχία" - Η λίστα των χωρών

Το πολίτευμα της Τουρκίας έχει υποβαθμιστεί πλέον σε "ήπια απολυταρχικό", σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Democracy Matrix του Πανεπιστημίου του Würzburg.
Σύμφωνα με τη σχετική λίστα η Τουρκία κατετάγη 138η από τις 176 χώρες στον συνολικό πίνακα για το 2019, κάτω από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Αϊτή. 
"Ενώ οι μετριοπαθείς απολυταρχίες έχουν κάποια απελευθερωμένα καθεστώτα, κυρίως στην Τουρκία (εκλογικό καθεστώς και ενδιάμεση σφαίρα), [αλλά] οι σκληρές απολυταρχίες είναι περιοριστικές σε όλους τους τομείς", ανέφερε η έκθεση.

Η Τουρκία είχε θεωρηθεί προηγουμένως ένα υβριδικό καθεστώς, το οποίο παρουσιάζει ένα μείγμα χαρακτηριστικών της δημοκρατίας και της απολυταρχίας.
Το Democracy Matrix (DeMaX) είναι ένα εργαλείο για τη μέτρηση της ποιότητας της δημοκρατίας σε περισσότερες από 170 χώρες κατά την περίοδο μεταξύ 1900 και 2019.
Η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία ήταν οι κορυφαίες χώρες το 2019, ενώ η Ερυθραία, η Συρία και η Βόρεια Κορέα ήταν αυτές που κατετάγησαν στον πάτο της λίστας.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 27 παγκοσμίως.

Δείτε τις κορυφαίες και τις χειρότερες χώρες

Οι κορυφαίες

Πίνακας 2

Οι χειρότερες

Πίνακας 4
Πίνακας 3
Πέτρος Κράνιας
ΠΗΓΗ capital 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου