Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Ποια τα αντίμετρα της Αθήνας στην τουρκική επιθετικότητα – Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Ενα εξαιρετικά δύσκολο, γεμάτο παγίδες, πολιτικό σκηνικό τις επόμενες εβδομάδες για την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Η αποθράσυνση του Ταγίπ Ερντογάν, που προκαλεί πλέον ανοιχτά και ανερυθρίαστα την Ελλάδα και τους συμμάχους της, αψηφώντας επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων για την πιθανότητα επιβολής οδυνηρών για την τουρκική Οικονομία κυρώσεων, αλλά και η σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία -που αντιπροσωπεύει η αυξητική τάση των κρουσμάτων του κορονοϊού- προοιωνίζονται ένα εξαιρετικά δύσκολο, γεμάτο παγίδες, πολιτικό σκηνικό τις επόμενες εβδομάδες για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το τρίγωνο Μέγαρο Μαξίμου – Υπουργείο Εξωτερικών – Πεντάγωνο βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή, δραστηριοποιούμενο τόσο στο διπλωματικό παρασκήνιο, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς οι δηλώσεις ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων περί παράτασης του πλου του Ορούτς Ρέις έως και τον προσεχή Νοέμβριο, όταν και θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, υποχρεώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις να παραμένουν σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, από τον Έβρο έως το Καστελλόριζο. Η Αθήνα επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις πίσω από τα εντεινόμενες είναι η αλήθεια εσχάτως εθνικιστικές εξάρσεις των Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Ακάρ, ενώ ιεραρχεί ως ύψιστη προτεραιότητα την θωράκιση της τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε αμυντικό επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει μεταξύ άλλων από τη Θεσσαλονίκη στις 12 Σεπτεμβρίου μία γενναία αύξηση των ετησίων αμυντικών δαπανών, την ώρα που αρμόδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί πως έχουν ωριμάσει οι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για την απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού. Επ’ αυτού κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί πως Αθήνα και Παρίσι μελετούν… διάφορους συνδυασμούς από ένα πολυποίκιλο μενού επιλογών, μεταξύ των οποίων είναι τα μαχητικά αεροσκάφη, τύπου Ραφάλ, οι φρεγάτες Belharra καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα. Η τελική επιλογή, που θεωρείται υπόθεση ολίγων εβδομάδων αναμένεται να καθορισθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η τιμή, αλλά και η ημερομηνία παράδοσης, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει σχετικά σύντομες παραδόσεις.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενεργοποιεί όλους ανεξαιρέτως τους διπλωματικούς διαύλους της Αθήνας σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και στρέφει το βλέμμα του στα επόμενα κρίσιμα ορόσημα, ήτοι τη Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στην Κορσική στις 10 Σεπτεμβρίου και την ειδική Σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 24 και 25 του ιδίου μήνα, όπου και αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλες οι πτυχές της ακανθώδους, όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σχέσης ΕΕ – Τουρκίας.

Προς 14 Σεπτεμβρίου το άνοιγμα των σχολείων

Η σημερινή φαντάζει και η καθοριστική ημέρα για την ημερομηνία που θα ανοίξουν εκ νέου Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, εν μέσω μίας ήπιας έξαρσης του κορονοϊού, που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Σύμφωνα με τα δεδομένα έως αργά το βράδυ της Κυριακής, η 14η Σεπτεμβρίου μοιάζει να είναι η επικρατέστερη ημερομηνία, ωστόσο, όλα αναμένεται να… τελεσιδικήσουν ύστερα από τις διαδοχικές συσκέψεις, που θα πραγματοποιηθούν εντός της ημέρας. Αρχικά και προ της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, που έχει προγραμματιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης για τις 11 το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προεδρεύσει της καθιερωμένης σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας.
Σε αυτήν, κατά πληροφορίες, θα γίνει μία επισκόπηση της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεικτών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ θα διαπιστωθεί και η αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων, που ελήφθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου μισού του καλοκαιριού με την τελευταία... παρτίδα να ενεργοποιείται μόλις την προηγούμενη Παρασκευή. Κρίσιμη για την τελική απόφαση της κυβέρνησης για την ημερομηνία αλλά και τους κανόνες υπό τους οποίους θα επαναρχίσει η σχολική χρονιά θεωρείται και η μεσημεριανή (15:30 μ.μ.) τηλεδιάσκεψη της Νίκης Κεραμέως και της Σοφίας Ζαχαράκη με την ομάδα των επιδημιολόγων, αλλά και η συνακόλουθη συνεργασία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να «κλειδώσει» η οριστική απόφαση.

ΠΗΓΗ ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου