Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Εντός της παράνομα δεσμευμένης περιοχής το Oruc Reis - Πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Kινείται νοτιοδυτικά, γύρω στα 30 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο

Το ερευνητικό σκάφος εισήλθε στο βορειοανατολικότερο άκρο της περιοχής ερευνών της τουρκικής NAVTEX εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από τις 17.00 περίπου της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Το Oruc Reis κινείται νοτιοδυτικά, γύρω στα 30 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πομπός του Oruc Reis παραμένει εδώ και ώρες κλειστός, μετά τον απόπλου του σκάφους από το λιμάνι της Αττάλειας.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 3-4 ώρες για να φτάσουν το Oruc Reis με τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han, όπως και ο στολίσκος των τουρκικών πολεμικών πλοίων που κινούνται μαζί τους στο κοντινότερο σημείο της περιοχής ερευνών -περίπου 6,5 ναυτικά μίλια- από το Καστελόριζο και μόλις 20 μίλια από τη Ρόδο και συγκεκριμένα στις 7 με 8 το βράδυ.

Το τουρκικό ερευνητικό έχει κλείσει εδώ και αρκετές ώρες τον πομπό του.

Το ερευνητικό σκάφος ξεκίνησε την κίνησή του περίπου στις 11 το πρωί μαζί με τα δύο συνοδευτικά του, τα Αταμάν και Τζέγκινζχαν (ATAMAN & CENGİZHAN) και κινείτο με ταχύτητα 9 κόμβων.

Δείτε το τελευταίο του στίγμα, όπως καταγράφηκε στο marinetraffic:

Kινητικότητα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο 

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται εδώ και αρκετές ώρες σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Ελληνικό Embraer απογειώθηκε από την Σούδα με κατεύθυνση το Καστελόριζο, ενώ τουρκικά UAV πετούν, σε Έβρο, Ρόδο, Κύπρο, Συρία, Ιράκ, δείχνοντας πως οι Τούρκοι θέλουν να κλιμακώσουν σε όλα τα επίπεδα! 

Οι ΕΔ βρίσκονται σε συναγερμό για τέταρτη φορά από τις αρχές του 2020. Η πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2020 με τη κρίση στο μεταναστευτικό και έπειτα άλλες δύο φορές με το τουρκικό ερευνητικό, στα τέλη Ιουλίου και στα μέσα Αυγούστου. 

Το ΠΝ βρίσκεται σε υψηλή ετοιμότητα και επιφυλακή όπως αντίστοιχα η ΠΑ και ο ΕΣ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μισέλ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Αφορμή για την επικοινωνία των δυο ηγετών αποτέλεσε το γεγονός πως η Τουρκία βγάζει ξανά για έρευνες το Oruc Reis δείχνοντας ότι επιλέγει την οδό της κορύφωσης των προκλήσεων.

Όπως είπε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, οι ενέργειες της Τουρκίας τη θέτουν στο περιθώριο και παρέπεμψε και στη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ότι ένα από τα βασικά θέματα, στο οποίο θα στρέψουν την προσοχή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη σημερινή τους συνεδρίαση, θα είναι οι «τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο».

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου