Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Bloomberg: Άρση του lockdown με σύστημα βαθμίδων και πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το σχέδιο της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει να σχεδιάζει τη στρατηγική της για τη σταδιακή των lockdown ακόμα και τώρα που οι εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να προκαλέσoυν καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς. 
"Είμαστε αισιόδοξοι πως θα έχουμε μια σημαντική μείωση της διασποράς του κορονοϊού ενισχύοντας παράλληλα την προοπτική της άρσης των περιορισμών που επιβαρύνουν τους πολίτες και την οικονομία", δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έγγραφο που πρόκειται να παρουσιαστεί την Τετάρτη, όπως αναφέρει και το πρακτορείο Bloomberg.  "Οι πολίτες της ΕΕ έχουν βάσιμους λόγους να περιμένουν να βελτιωθεί η κατάσταση", αναφέρει. 

Η συντονισμένη άρση των περιορισμών θα βασίζεται σε ένα σύστημα βαθμίδων που θα αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί σε κάθε κράτος μέλος, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η δημοσίευση του εγγράφου έρχεται την ίδια ώρα που η διασπορά του κορονοϊού σε ολόκληρη την ήπειρο αναγκάζει τις κυβερνήσεις να παρατείνουν ή να επιβάλουν περιορισμούς.
Το σύστημα βαθμίδας, το οποίο αναμένεται να προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), θα προσομοιώσει το περιθώριο που έχει κάθε κυβέρνηση να "ελαφρύνει" τα μέτρα χωρίς να ρισκάρει την εξάπλωση του κορονοϊού. Το ECDC θα στοχεύσει να ξεκινήσει το σύστημα τον επόμενο μήνα, λέει το προσχέδιο.

Η ΕΕ θέλει να εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού της τα τέλη του καλοκαιριού, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή σε μια φυσιολογική κατάσταση μετά την πανδημία η οποία σκότωσε περισσότερα από 550.000 άτομα στο μπλοκ και οδήγησε την οικονομία της ευρωπαϊκής ένωσης στην ύφεση.  

Η εταιρεία ερευνών Airfinity Ltd. που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca σε ορισμένες χώρες της ΕΕ λόγω ανησυχιών σχετικά με πιθανές παρενέργειες θα μπορούσε να καθυστερήσει τον στόχο της ανοσοποίησης των τριών τετάρτων του πληθυσμού έως και ένα μήνα. Ωστόσο, το προσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να διανείμει στα μέλη της 300 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση του εμβολιασμού. 

Το Bloomberg αναφέρει μεταξύ άλλων ό,τι η Επιτροπή αναμένεται να δηλώσει την Τετάρτη ότι οι εμβολιασμοί είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Αύριο θα δημοσιευθούν επίσης περισσότερες λεπτομέρειες για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν κάνει αρνητικό τεστ είτε έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό. 

Σύμφωνα με το σχέδιο, στο λεγόμενο "Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό" θα αναγράφεται το εμβόλιο που έχει κάνει ο εκάστοτε πολίτης και έχει εγκριθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις και όχι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Όπως αναφέρεται, θα εναπόκειται στο κάθε κράτος – μέλος να αποφασίσει εάν αυτοί που εμβολιάζονται με εμβόλια που δεν είναι εγκεκριμένα στην Ε.Ε. θα είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν χωρίς περιορισμούς. 

ΠΗΓΗ capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου