Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Ύπουλη τουρκική “ιδέα” προς τη Ρωσία: Αναγνώριση της Κριμαίας έναντι αναγνώρισης των Κατεχομένων…

Οι ρωσικές περιοχές δεν θα αποτελέσουν ποτέ αντικείμενο συναλλαγών με άλλες χώρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την πρόταση του καθηγητή του τουρκικού πανεπιστημίου Μαλτέπε (Κωνσταντινούπολη) Hasan Unal για συναλλαγή στα ζητήματα Κριμαίας και Κύπρου. “Φυσικά, οι ρωσικές περιοχές δεν μπορούν ποτέ να είναι και δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο συναλλαγών, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αναφέρει το TASS.

Έτσι, σχολίασε τη δήλωση του καθηγητή Χασάν Ουνάλ, ο οποίος πρότεινε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα θα μπορούσαν να συμφωνήσουν για το καθεστώς της Κριμαίας, εάν η Ρωσία αναγνωρίσει την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ ως ανεξάρτητο κράτος. «Είναι απίθανο ο σεβαστός καθηγητής από την Τουρκία να εκφράζει την επίσημη άποψη της Άγκυρας», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Alexei Chepa, με τη σειρά του, δήλωσε ότι θεωρεί ότι δεν είναι καταρχήν σκόπιμο να τεθεί το ζήτημα μιας “συναλλαγής” μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας σχετικά με την ανταλλαγή αναγνώρισης της Κριμαίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρεια Κύπρος”.
«Δεν αποδέχομαι καθόλου τη λέξη « συναλλαγή».

Μιλάμε για την ελευθερία και την έκφραση της βούλησης των ανθρώπων που ζουν τόσο στο έδαφος της Βόρειας Κύπρου όσο και στο έδαφος της Κριμαίας. Και σε αυτήν την περίπτωση, στην Κριμαία υπήρξε μια εκδήλωση της βούλησης των ανθρώπων που, με δημοψήφισμα, επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους, και μόνο για αυτόν τον λόγο προστατεύσαμε τους ανθρώπους που ζουν στην επικράτεια της Κριμαίας. Δεν έχει σημασία αν είναι Ρώσοι, Ουκρανοί ή Τάταροι της Κριμαίας », δήλωσε ο Chepa στο πρακτορείο RIA Novosti.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι ζουν στην επικράτεια της Βόρειας Κύπρου πρέπει επίσης να εκφράσουν τη γνώμη τους σε δημοψήφισμα και «ύστερα πρέπει να αποφασίσουμε σχετικά με αυτό». “Και η συναλλαγή είναι μια πολύ κακή λέξη, δεν μου αρέσει”, πρόσθεσε ο βουλευτής της κρατικής Δούμα.


Την ίδια ώρα ο Σεργκέι Τσέκοφ, σε συνομιλία με ένα άλλο μέσο ενημέρωσης, το “Lenta.ru”, δήλωσε ότι πλησιάζει σταδιακά ο χρόνος για την αναγνώριση από την παγκόσμια κοινότητα της Κριμαίας ως τμήματος της Ρωσίας. Σχολιάζοντας την πρόταση για σύναψη σχετικής συμφωνίας με την Τουρκία με αντάλλαγμα την αναγνώριση από τη Ρωσική Ομοσπονδία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), σημείωσε επίσης ότι αυτό θα επιδεινώσει τις σχέσεις με την Κύπρο.

«Φυσικά, ακούμε αυτή τη θέση, αλλά μπορούμε να αντιδράσουμε μόνο όταν προέρχεται από αξιωματούχους της Τουρκίας. Αλλά είναι πολύ καλό που ένα τέτοιο θέμα, κατ ‘αρχήν, άρχισε να εμφανίζεται. Η αναγνώριση της Κριμαίας ως αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσίας, φυσικά, είναι μια εξαιρετικά θετική επιλογή για εμάς», δήλωσε ο πολιτικός. Ο Τσέκοφ πρόσθεσε ότι η αναγνώριση της Κριμαίας δεν θα συμβεί αμέσως – η στάση απέναντί της θα αλλάξει μόνο σταδιακά. Ο κόσμος, κατά τη γνώμη του, δεν είναι ακόμη σε θέση να καταλάβει ότι το διεθνές δίκαιο δεν είναι μόνο η ακεραιότητα των κρατών, αλλά και το δικαίωμα των ανθρώπων στην αυτοδιάθεση.

Στη Ρωσία, πιστεύουν ότι τώρα η συμφωνία μπορεί να συζητηθεί μόνο θεωρητικά

Ο Τσέκοφ τόνισε ότι ο Χασάν Ουνάλ δεν είναι επίσημο πρόσωπο – είναι μόνο ένα άτομο που εκφράζει την άποψή του. Επομένως, το ζήτημα της συμφωνίας μπορεί να συζητηθεί μόνο θεωρητικά. «Δυστυχώς, ο κόσμος έχει κολλήσει σε ανεπίλυτα εδαφικά ζητήματα, αν και το απαραβίαστο των συνόρων είναι προφανώς λιγότερο σημαντικό από το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση», δήλωσε ο Τσέκοφ. «Ωστόσο, τα κράτη αναγνωρίζονταν πάντα μόνο όταν υπήρχε συμφέρον, όπως στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου. Όμως, εμφανίζονται φωνές για τη Ρωσική Κριμαία, και αυτό είναι ήδη ευχάριστο”.

Ωστόσο, η Ρωσία ενδέχεται να υποστεί μια σειρά από απώλειες από μια τέτοια συμφωνία – εάν αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ, οι σχέσεις με την Κύπρο αναπόφευκτα θα επιδεινωθούν. Επομένως, σύμφωνα με τον πολιτικό, τέτοιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται προσεκτικά. «Τα ανεπίλυτα εδαφικά ζητήματα πρέπει να επιλυθούν ως σύνολο από την παγκόσμια κοινότητα. Και έρχεται σταδιακά η ώρα για αυτό », συνοψίζει ο Τσέκοφ.

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου