Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Η Σερβία απειλεί το Κοσσυφοπέδιο για την αίτηση ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης

 

«Την ημέρα που θα μάθουμε ότι έκαναν επίσημα αίτηση για ένταξη σε έναν οργανισμό, η απάντησή μας θα είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι νομίζουν και δεν θα είναι απλώς μια δήλωση στα μέσα ενημέρωσης. Πιστέψτε με, θα σας δείξουμε τα δόντια μας», δήλωσε ο Βούτσιτς στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. [EPA-EFE/ANDREJ CUKIC]

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απείλησε ότι θα δώσει «ισχυρή και σοβαρή» απάντηση εάν το Κοσσυφοπέδιο προχωρήσει με την αίτησή του για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Την ημέρα που θα μάθουμε ότι έκαναν επίσημα αίτηση για ένταξη σε έναν οργανισμό, η απάντησή μας θα είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι νομίζουν και δεν θα είναι απλώς μια δήλωση στα μέσα ενημέρωσης. Πιστέψτε με, θα σας δείξουμε τα δόντια μας», δήλωσε ο Βούτσιτς στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η δήλωση αυτή έρχεται δύο ημέρες μετά τη συνάντηση του Βούτσιτς με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι στο Βερολίνο για την αναζωογόνηση του διαλόγου υπό τη διαμεσολάβηση της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά τη συνάντηση, ο Κούρτι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Σύμπραξη για την Ειρήνη».

Εν τω μεταξύ, πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων του Κοσσυφοπεδίου RTK ότι ένα ισχυρό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι έτοιμο να απευθύνει πρόσκληση στο Κοσσυφοπέδιο στο Συμβούλιο και αναμένουν ότι το Κοσσυφοπέδιο θα λάβει γρήγορα την ιδιότητα του μέλους.

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τη Σταθερότητα (ESU), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Βερολίνο, προέτρεψε το Κόσοβο να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης μετά την αναστολή της Ρωσίας από τη λήψη αποφάσεων στον οργανισμό.

Η δεξαμενή σκέψης υποστήριξε ότι το Κοσσυφοπέδιο διαθέτει όλες τις ψήφους που χρειάζεται για να ενταχθεί στον οργανισμό, δεδομένου ότι 34 από τα 46 μέλη του αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Την Πέμπτη (4 Μαΐου), ο Νουτ Άμπραχαμ, Γερμανός βουλευτής, έγραψε στο Twitter ότι έλαβε επιβεβαίωση από τους ανωτέρους του ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την αίτηση του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη.

ΠΗΓΗ https://www.euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου