Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Ερντογάν: «Κάποια κράτη μέλη της ΕΕ επηρεάζουν αρνητικά την Ευρώπη» - «Παρουσιάζουν την Τουρκία ως αντίπαλο» λέει ο Τσαβούσογλου

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημοσίευσε ένα μήνυμα με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, σήμερα 9 Μαΐου. Στο μήνυμά του ο Ερντογάν υπογραμμίζει ότι ο πόλεμος έδωσε τη δυνατότητα στις χώρες να ενωθούν για την ειρήνη, την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία, παραμερίζοντας τις διαφορές και τις αντιπαλότητές τους μέσα στην Ευρώπη.

Παράλληλα, ωστόσο, αφήνει αιχμές για κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ που επηρεάζουν αρνητικά την Ευρώπη λόγω των βραχυπρόθεσμων πολιτικών τους.

«Είναι καιρός η ΕΕ, η οποία έχει απομακρυνθεί από τις ιδρυτικές της αξίες και βρίσκεται υπό την επιρροή των βραχυπρόθεσμων πολιτικών κάποιων κρατών μελών, να γράψει μια νέα ιστορία για τον εαυτό της με τον πόλεμο της Ουκρανίας. Αυτή η τραγωδία, που διαδραματίζεται στη μέση της Ευρώπης, μπροστά σε όλο τον κόσμο, αποτελεί προειδοποίηση για την ΕΕ. Τώρα, όπως και κατά την περίοδο που τέθηκαν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπάρχει ανάγκη για αλληλεγγύη, συνεργασία και το σημαντικότερο, για μία γεμάτη όραμα και θάρρος προοπτική».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο πόλεμος αυτός επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το πόσο στρατηγικής σημασίας είναι η Τουρκία για την ΕΕ σε πολλούς τομείς, ιδίως στην ασφάλεια, τη μετανάστευση, τις αλυσίδες εφοδιασμού και την ενέργεια.

«Σε μια ολοένα και πιο περίπλοκη παγκόσμια σκηνή, είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών να επικεντρωθούν στους κοινούς μας παρονομαστές και όχι στις διαφορές μας, στις βασικές αξίες που υπερασπιζόμαστε και όχι στις συγκρούσεις συμφερόντων και να βελτιωθούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ σε όλους τους τομείς. Η διαδικασία πλήρους ένταξης στην ΕΕ, την οποία η Τουρκία συνεχίζει με υπομονή και αποφασιστικότητα, παρά τα κάθε είδους εμπόδια, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί με μια εποικοδομητική προσέγγιση. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για το όραμα της ίδιας της ΕΕ για το μέλλον, το γόητρο και την αξιοπιστία της. Έχοντας αυτές τις σκέψεις κατά νου, εύχομαι η Ημέρα της Ευρώπης να συμβάλει στην ειρήνη, την ευημερία και την αλληλεγγύη στην κοινή μας γεωγραφία, και συγχαίρω όλους τους Ευρωπαίους, ιδιαίτερα τους πολίτες μου, για την 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία είναι η χώρα - κλειδί για επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη

Ανάλογο και το μήνυμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφέρει ότι η Τουρκία είναι η χώρα-κλειδί για την επίλυση όλων αυτών των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, παρόλο που ορισμένα μέλη παρουσιάζουν την Τουρκία ως αντίπαλο ή και απειλή κατά καιρούς. Σαφείς αιχμές και πάλι για Ελλάδα και Κύπρο.

 «Ως υποψήφια χώρα και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι η χώρα-κλειδί για την επίλυση όλων αυτών των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Αν και ορισμένα τμήματα, ειδικά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζουν τη χώρα μας ως αντίπαλο ή και απειλή κατά καιρούς, η Τουρκία έχει συνεισφέρει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία της ηπείρου κάνοντας πολλές θυσίες για την ασφάλεια της Ευρώπης τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η Τουρκία συνεχίζει να ακολουθεί μια εποικοδομητική πολιτική για την ανάπτυξη συνεργασίας και διαλόγου σε όλους τους τομείς στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, που είναι ο στρατηγικός της στόχος», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας μετά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «η τραγωδία στην Ουκρανία, που έλαβε χώρα στη μέση της Ευρώπης τον 21ο αιώνα και μας πήγε πίσω στην Ευρώπη του 1940, είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για όλους μας. Αυτός ο πόλεμος, ο οποίος θα αλλάξει ριζικά την αρχιτεκτονική ασφάλειας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αποτελεί επίσης σημείο καμπής για το μέλλον της Ευρώπης», η οποία -σύμφωνα με τον ίδιο πάντα- είναι αντιμέτωπη με εξτρεμιστικά κινήματα όπως διακρίσεις, ξενοφοβία και αντι-ισλαμισμό, προκαλώντας τη διάβρωση της κουλτούρας της συνύπαρξης της Ένωσης και υπονομεύοντας τις κοινές αξίες στις οποίες οικοδομείται η Ευρώπη.
 
ΠΗΓΗ ethnos



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου