Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ανεύθυνα τα σχόλια περί ανάμειξης των ΗΠΑ στην τρομοκρατική επίθεση»

 

Ράπισμα στην Τουρκία η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τις δηλώσεις Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος εμπλέκει τις ΗΠΑ στη βομβιστική επίθεση. 

Ο Άντονι Μπλίνκεν απέρριψε ως ανεύθυνα σχόλια τις τουρκικές δηλώσεις περί αμερικανικής ανάμειξης. Την ίδια στιγμή, ανείπωτη η θλίψη στις κηδείες των θυμάτων της τραγωδίας στην Τουρκία. Ένας πατέρας λυγίζει μπροστά στο φέρετρο δύο μελών της ίδιας του της οικογένειας, της συζύγου και της ανήλικης κόρης του.

Ο τραγικός πατέρας αγκαλιάζει το φέρετρο της κόρης του. Ακριβώς δίπλα το φέρετρο της συζύγου του.

Διαλυμένος από πόνο θρηνεί τον άδικο θάνατο των ανθρώπων του, που είχαν βγει αμέριμνες μια βόλτα στον πολυσύχναστο δρόμο της Ιστικλάλ. Πρόκειται για την Αρζού Οζσόι, που μαζί με την 15χρονη κόρη της Γιάγμουρ, έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα.

Οι συμμαθήτριες της δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την απογοήτευσή του και απέρριψε, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνες», τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού εναντίον των ΗΠΑ.

«Απορρίπτουμε και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οποιονδήποτε ρόλο ή ευθύνη σε αυτήν την απεχθή επίθεση εναντίον Τούρκων πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις τουρκικές αρχές στην έρευνά τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Λίγες ώρες μετά τη φονική έκρηξη στον πιο πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης, αστυνομικοί εισβάλουν σε διαμέρισμα και συλλαμβάνουν μια γυναίκα. Λένε ότι πρόκειται για την Αχλάμ αλ Μπασίρ, και ότι είναι η ίδια γυναίκα που διακρίνεται σε αυτό το βίντεο από κάμερα ασφαλείας να φεύγει τρέχοντας από το σημείο της επίθεσης λίγο πριν από την έκρηξη.

«Υπήρχε φωτιά και δίπλα διάσπαρτες σοροί με κομμένα άκρα. Ένας άνδρας είχε χάσει το πόδι του. Ήταν μια φρικτή εικόνα. Οι πάντες γύρω μου ήταν τρομοκρατημένοι και πανικόβλητοι. Υπήρχαν αρκετοί τραυματίες που αιμορραγούσαν από τα αυτιά και τα πόδια τους. Πολλοί έκλαιγαν», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος.

Συγκινημένοι τουρίστες και περαστικοί αφήνουν ένα λουλούδι στο σημεία της τραγωδίας.

Αιματηρές επιθέσεις είχαν συνταράξει την Τουρκία προεκλογικά και το 2015. Την επίμαχη εκείνη περίοδο, επικριτές του Ερντογάν είχαν εκφράσει αμφιβολίες για τον χρόνο και τη σκοπιμότητα του κύκλου βίας που είχε τότε ανοίξει, με σκοπό την πρόκληση φόβου στους ψηφοφόρους.

Συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συναντήθηκαν την Τρίτη στην Ινδονησία για να συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί.

Οι ηγέτες ΗΠΑ και Τουρκίας κάθισαν σε ένα τραπεζάκι, στο χώρο όπου γίνεται η Σύνοδος της G20, είχαν μια σύντομη συνομιλία και χειραψία μπροστά στις κάμερες.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούτσογλου.

Ζητήματα που θεωρείται πιθανόν να τεθούν είναι η επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά, το θέμα των F-16, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά και η βομβιστική επίθεση της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία χθες η Άγκυρα, μέσω του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμαν Σοϊλού, εξαπέλυσε επίθεση κατά των ΗΠΑ, προκαλώντας και την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου