Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για το δικαίωμά τους να απαντήσουν σε αντίποινα για την πτώση του μετεωρολογικού μπαλονιού

 Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Η Κίνα διαμαρτυρήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για την κατάρριψη μετεωρολογικού ελέγχου την προηγούμενη ημέρα.

Το Πεκίνο προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι έχει το δικαίωμα να απαντήσει, αλλά ο χρόνος θα δείξει τι θα είναι.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε στην επίσημη ιστοσελίδα του διαμαρτυρία για τις ενέργειες των ΗΠΑ που οδήγησαν στην καταστροφή του μπαλονιού. Το Πεκίνο είναι πολύ δυσαρεστημένο με την απόφαση της Ουάσιγκτον να καταστρέψει την έρευνα, λέγοντας ότι ήταν αποκλειστικά πολιτικό αντικείμενο, δεν αποτελούσε καμία απειλή και ότι έπληξε τον αμερικανικό εναέριο χώρο κατά λάθος. Την ίδια στιγμή, η Κίνα ειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το Πεκίνο επιφυλάσσεται πλέον του δικαιώματος να ανταποκριθεί.


Η κινεζική πλευρά εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και τη διαμαρτυρία της για τη χρήση βίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες για επίθεση σε μη επανδρωμένο αερόστατο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ, εμφανίστηκαν οι λεπτομέρειες της «επίθεσης» του Αμερικανού μαχητικού στο αερόστατο. Σύμφωνα με το CNN, ένα μαχητικό F-22 πέμπτης γενιάς στάλθηκε από την αεροπορική βάση Langley στη Βιρτζίνια για να εξουδετερώσει την κινεζική μετεωρολογική έρευνα. Ο πιλότος ανέβασε το αεροπλάνο σε ύψος 17,7 χλμ., μετά το οποίο πυροβόλησε το μπαλόνι με έναν πύραυλο AIM-9X, χτυπώντας το. Ο ίδιος ο καθετήρας ήταν πολύ υψηλότερος, φτάνοντας σε ύψος 19,8 km. Τα συντρίμμια του μπαλονιού έπεσαν στη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, υπάρχει τώρα επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τον εντοπισμό και την ανάκτησή του. Το Πεντάγωνο σκοπεύει να αποδείξει ότι το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε ήταν ένα «αναγνωριστικό μπαλόνι» με το οποίο η Κίνα παρακολουθούσε στρατηγικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.

Το κινεζικό αερόστατο εντοπίστηκε για πρώτη φορά νωρίτερα αυτό το μήνα πάνω από τη Μοντάνα, όπου βρίσκεται μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και σιλό πυρηνικών πυραύλων. Μετά από αυτό, ο αμερικανικός στρατός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για πληροφορίες.

Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: λες και δεν μπορούσαν να δουν τα στοιχεία με δορυφόρους οι Κινέζοι; Κάτι άλλο παίζεται και πρέπει να βγει στο φως. Τα στοιχεία δείχνουν κλιμάκωση με της ΗΠΑ σε μεγάλο βαθμό και ακυρώσεις επισκέψεων αξιωματούχων! Από την άλλη τα γεράκια στης ΗΠΑ λένε για πόλεμο τώρα πριν μεγαλώσει και άλλο η Κίνα.

Γεώργιος Δικαίος

ΠΗΓΗ hellenicdefence

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου