Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Μαθήματα Ρωσίας-Ουκρανίας για την ενίσχυση του ηλεκτρονικού πολέμου των ΗΠΑ, λέει ο γερουσιαστής Ριντ

«Οι απελπισμένοι καιροί απαιτούν απεγνωσμένη ανάγκη» και δεν χρειάζεται να φτάσουμε στους απελπισμένους καιρούς αλλά να ενεργήσουμε από τώρα ώστε να αποφύγουμε την απεγνωσμένη ανάγκη.

Μαθήματα Ρωσίας-Ουκρανίας για την ενίσχυση του ηλεκτρονικού πολέμου των ΗΠΑ, λέει ο γερουσιαστής Ριντ

https://www.defensenews.com/electronic-warfare/2023/02/08/russia-ukraine-lessons-to-boost-us-electronic-warfare-sen-reed-says/

Russia-Ukraine lessons to boost US electronic warfare, Sen. Reed says

Του Colin Demarest

Ο Colin Demarest είναι ρεπόρτερ στο C4ISRNET, όπου καλύπτει στρατιωτικά δίκτυα, κυβερνοχώρο και πληροφορική.

8 Φεβρουαρίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ — Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας (Senate Armed Services Committee) θέλει να ξανασκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός των ΗΠΑ μάχεται, συμπεριλαμβανομένης της μάχης δια μέσου του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, και αναζητά στοιχεία στην Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δυναμική κατάσταση, όπου η τεχνολογία αλλάζει γρήγορα, οι τεχνικές αλλάζουν γρήγορα», δήλωσε ο γερουσιαστής Jack Reed , Δημοκρατικός του Ρόουντ Άιλαντ, στις 7 Φεβρουαρίου σε εκδήλωση της Defense Writers Group. «Είμαστε πραγματικά πολυδιάστατοι».

Οι πρόσφατες, αξιοσημείωτες αλλαγές, είπε ο Ριντ, περιλαμβάνουν την αυξανόμενη έμφαση του Υπουργείου Άμυνας στο διάστημα και την επένδυσή του στον ηλεκτρονικό πόλεμο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βρει και να ξεγελάσει τους αντιπάλους και, από την άλλη, να αποκρούσει ξένες προσπάθειες να κάνουν το ίδιο.

«Πώς λειτουργούμε; Όλα αυτά πρέπει να επανασχεδιαστούν και να ενσωματωθούν», είπε. «Και η εμπειρία στην Ουκρανία, μας δίνει πληροφορίες για αυτόν τον μετασχηματισμό».

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι ένας αγώνας για τον έλεγχο του φάσματος, ο οποίος χρησιμοποιείται για επικοινωνίες, καθοδήγηση όπλων και επίγνωση της κατάστασης. Ενώ ο αόρατος αυτός αγώνας αποστερεί το θέαμα των τανκς που σκίζουν την πόλη ή των βομβών που καταστρέφουν αποθήκες, οι τεχνικές του είναι κρίσιμες, λένε οι ηγέτες του στρατού και της βιομηχανίας των ΗΠΑ, καθώς τα πεδία μάχης γεμίζουν με συστήματα υψηλής τεχνολογίας, και πρώτης ποιότητας λογισμικού.

Στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, που πλησιάζει τώρα το όριο του ενός έτους, οι δυνάμεις ανακατεύουν τις επικοινωνίες , παρεμποδίζουν τα σήματα GPS και πολλά άλλα. Τουλάχιστον ένας Ουκρανός αξιωματούχος άμυνας έχει περιγράψει τη μαχόμενη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης ως «πεδίο δοκιμών».

Οι ΗΠΑ λαμβάνουν υπόψη τους, (σύμφωνα με τον Ριντ, ο οποίος το υποστήριξε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Τρίτης) τον «εξοπλισμό που είναι ικανός να λειτουργεί αποτελεσματικά» ενώ παραμένει «μπροστά από τον ανταγωνισμό». Ο ανταγωνισμός, για την κυριαρχία του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος σε μια σύγκρουση που περιλαμβάνει ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία, αναμένεται να είναι έντονος.

«Νομίζω ότι το πιο προσαρμόσιμο είναι το πεδίο του ηλεκτρονικού πολέμου », είπε ο Ριντ. «Και οι καινοτομίες που βλέπουν να λαμβάνουν χώρα, μερικές από αυτές αυθόρμητα, από την πλευρά των Ουκρανών — απλώς κάνουν μερικά έξυπνα πράγματα, γιατί οι απελπισμένοι καιροί απαιτούν απεγνωσμένη ανάγκη. Το κάνουν.”

Ο αμερικανικός στρατός, συγκεκριμένα, προσπαθεί να αναζωογονήσει το οπλοστάσιο ηλεκτρονικού του πολέμου μετά από δεκαετίες παρακμής. Η υπηρεσία το 2022 ανέθεσε συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στη Lockheed Martin και στην General Dynamics Missions Systems για αυτό που είναι γνωστό ως σύστημα επίγειων στρωμάτων (Terrestrial Layer System, TLS), το οποίο θα παρέχει στους στρατιώτες ένα πακέτο ηλεκτρονικού πολέμου, με δυνατότητες στον κυβερνοχώρο και τα σήματα πληροφόρησης.

Και η Πολεμική Αεροπορία, από τα τέλη του περασμένου έτους, οργανώνει ένα «σπριντ» για να αξιολογήσει πού βρίσκεται και πώς μπορεί να βελτιωθεί , σύμφωνα με τον υποστράτηγο Leah Lauderback, τον αναπληρωτή αρχηγό του επιτελείου επιχειρήσεων πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης και επιπτώσεων στον κυβερνοχώρο.

“Μπορεί να δείτε αυτό να μετατρέπεται σε μια άλλη επιχειρησιακή επιταγή, περίπου σε ένα χρόνο από τώρα, ή κάτι τέτοιου είδους”, δήλωσε ο Lauderback στο Συνέδριο Air, Space and Cyber της Ένωσης Πολεμικής Αεροπορίας (Air Force Association). «Αλλά είναι κάτι στο οποίο δεν έχουμε βαθύ πάγκο, καθόλου».

Σκέψεις μας

Αμφότεροι οι γερουσιαστές και οι βουλευτές επιλέγονται μέσω άμεσης εκλογής. Η Γερουσία είναι ένα περισσότερο συμβουλευτικό σώμα. Κάθε πολιτεία, ανεξαρτήτως πληθυσμού, έχει δύο γερουσιαστές και εφόσον υπάρχουν πενήντα έδρες, υπάρχουν μόνο 100 γερουσιαστές. Οι γερουσιαστές έχουν και περισσότερο κύρος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (435 μέλη αντιπροσωπεύουν ανά μια περιφέρεια), εξαιτίας των μακρύτερων θητειών της (6 χρόνια, αντί 2 του σώματος των Αντιπροσώπων(βουλευτών)). Η Γερουσία συχνά περιγράφεται από τους Αμερικανούς ως το «μεγαλύτερο συμβουλευτικό σώμα του κόσμου».

Αξίζει να θαυμάσει κανείς το γεγονός πως γερουσιαστές των ΗΠΑ σκέφτονται και συζητούν για σοβαρά θέματα άμυνας με λεπτομέρειες, λαμβάνοντας υπόψιν τους πολύ σοβαρά τα διαδραματιζόμενα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο άρθρο λοιπόν αυτό, φαίνεται πόσο σοβαρά λαμβάνεται υπόψιν ο ηλεκτρονικός πόλεμος και πόσο απλά θέλει ο εν λόγω γερουσιαστής, να περάσει το μήνυμα: «Οι απελπισμένοι καιροί απαιτούν απεγνωσμένη ανάγκη» και δεν χρειάζεται να φτάσουμε στους απελπισμένους καιρούς αλλά να ενεργήσουμε από τώρα ώστε να αποφύγουμε την απεγνωσμένη ανάγκη.

ΥΓ.

Σύστημα επίγειων στρωμάτων-ομάδα μάχης ταξιαρχίας (Terrestrial Layer System-Brigade Combat Team, TLS-BCT):

Το πρόγραμμα TLS-BCT, ένα κρίσιμο στοιχείο του οράματος του Στρατού του 2028 που θα βοηθήσει τους στρατιώτες να αντιμετωπίσουν τα σήματα που βρίσκονται στο ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον.

Αξιοποιώντας περισσότερα από 50 χρόνια προϊόντων και δυνατοτήτων εναέριου και επίγειου Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW) της Lockheed Martin, το TLS-BCT είναι το σύστημα τακτικών οχημάτων επόμενης γενιάς του Στρατού των ΗΠΑ που παρέχει μια ολοκληρωμένη σουίτα ευφυούς πληροφόρησης (Signals Intelligence, SIGINT), ηλεκτρονικού πολέμου (EW) και κυβερνοχώρου (Cyberspace). Οι λειτουργίες επικαλύπτουν τις δυνατότητες για να ενεργοποιήσουν την Διακλαδική Δύναμη Επιχειρήσεων όλων των τομέων (Joint All Domain Operations (JADO) Capable Force).

Hellenic Defence Net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου