Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Άγαλμα Αθηνάς δημηγορούσης

Η Αθηνά, λεπτομέρεια: το κεφάλι με τον λαιμό πριν την ολοκλήρωση της συντήρησης και της ένωσής του με το σώμα.

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης

Χρονολογείται στον 2ο αι. π.Χ.

Η Αθηνά αποδίδεται μετωπική να στηρίζεται στο δεξί πόδι ενώ το αριστερό άνετο, κάμπτεται προς τα πίσω. Το κεφάλι, που είναι ένθετο από άλλο τεμάχιο, όπως ήταν και -το χαμένο σήμερα- δεξί χέρι, είναι στραμμένο προς τα αριστερά και πάνω. Το αριστερό χέρι ακουμπά στη μέση της. Στο δεξί θα κρατούσε πιθανότατα το δόρυ της.

Η θεά φορά το κορινθιακό κράνος στην κεφαλή και είναι ντυμένη με πέπλο και κοντό ιμάτιο. Ανάμεσα στο στήθος της ξεχωρίζει η αιγίδα [ασπίδα, αιγίς: δέρμα κατσίκας] διακοσμημένη με ανάγλυφα φίδια.

Ανήκει στον αγαλματικό τύπο γνωστό ως Vescavali (ναός στη Ρώμη) που αντιγράφει πρωτότυπο έργο πιθανότατα του γλύπτη Πραξιτέλη και χρονολογείται στο 330 π.Χ. Εξέλιξη του τύπου αποτελεί η χάλκινη Αθηνά Arezzo (ιταλική πόλη στην οποία αποκαλύφθηκε το 1541) που χρονολογείται στο 300-280 π.Χ.
Η Αθηνά, κύρια όψη
Η Αθηνά, κύρια όψη

Η Αθηνά, λεπτομέρεια: η θέα κοιτάζει προς τα αριστερά και πάνω
Η Αθηνά, λεπτομέρεια: η θέα κοιτάζει προς τα αριστερά και πάνω


Η Αθηνά, λεπτομέρεια: διακρίνονται τα φίδια της αιγίδας
Η Αθηνά, λεπτομέρεια: διακρίνονται τα φίδια της αιγίδας





Το άγαλμα βρέθηκε το 1960 στο αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας Ι. Νόβα, στην περιοχή όπου τοποθετείται το Forum (αγορά) της ρωμαϊκής πόλης, σε μικρή απόσταση από το ωδείο, και υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιου λατρευτικού κτίσματος.

Η αποκάλυψη του αγάλματος πιστοποιεί τη λατρεία της θεάς στη Νικόπολη, όπως και η απόδοσή της σε λυχνάρια, ειδώλια και νομίσματα.

Επισκεφτείτε τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, «Μία Ναυμαχία – Μία Πόλη – Μία Αυτοκρατορία», που παρουσιάζει την ιστορία της πόλης που ιδρύθηκε σε ανάμνηση της νίκης του Οκταβιανού Αυγούστου στη ναυμαχία του Ακτίου, στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ. Η χιλιόχρονη πορεία της στον χρόνο παρουσιάζεται μέσα από στιγμιότυπα του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των κατοίκων της.

Ωράριο Λειτουργίας:

1 Απριλίου - 31 Οκτωβρίου, Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 08.00 – 20.00

1 Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου, Καθημερινά 08.30-15.30

1η Απριλίου -31 Οκτωβρίου: κανονικό εισιτήριο 8 ευρώ, μειωμένο 4 ευρώ

1η Νοεμβρίου -31 Μαρτίου: γενική είσοδος 4 ευρώ

Πληροφορίες: 26820 89892

https://nicopolismuseum.gr/

Πηγή: ΥΠΠΟΑ

ΠΗΓΗ anaskafi 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου